Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 257

Снимка: БТА

България е на трето място по смъртност от коронавирус в Европа
Страната ни вече е на трето място по смъртност от Covid-19 в Европейския съюз и на 13-о по заболеваемост на основата на данните от последните две седмици, съобщи на брифинг държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Заболеваемостта е 658 на 100 хиляди души. “Трябва да решим дали ще спазваме сега действащите мерки или следва да преминем към по-строги, каквито има в почти цяла Европа”, коментира той, прогнозирайки че в противен случай ще има повече заразени и повече смъртни случаи. Здравният министър проф. Костадин Ангелов също изтъкна, че мерките срещу коронавируса не получават разбиране и подкрепа от гражданите. Още информация  за актуалната ситуация в страната - ТУК.

Прокуратурата се самосезира след смъртта на двама пациенти пред Covid отделение
В Университетската болница „Свети Георги“ в Пловдив започна проверка след разпространени видеокадри с пациенти, които чакат около 40 минути за настаняване пред входа на новото Covid отделение. Двамата мъже, починали от усложнения от коронавирус, са оставени да седят на тротоара, надявайки се напразно да получат медицинска помощ. От болницата обясниха случилото се с нещастно стечение на обстоятелствата инедостиг на медицински персонал.“Лекарите и сестрите са били достатъчно и в това време са работили с други пациенти”, коментира, на свой ред, здравният министър Костадин Ангелов. Пловдивската районна прокуратура вече разследва случая. Повече по темата - ТУК.

Близо 40% положителни тестове за Covid-19
3938 нови случаи на коронавирус при направени 9949 PCR тестове са установени през последното денонощие, показват данните на Единния информационен портал. Това означава, че 39,6% от изследваните са дали положителен резултат. Най-много новозаразените има в София - 990, в Пловдив – 464 и във Варна - 259. Починали са 117 души, излекуваните са 944, а в болница се намират 5629 пациенти - от тях 313 в интензивни отделения. Активните случаи са 75 526. Хората, загубили живота си от началото на епидемията, са 2530 или 2,3% от всичките 110 536 заразени.

Почти половината българи не искат да се ваксинират срещу Covid-19
45% от българите не биха се ваксинирали срещу коронавирус, показва социологическо проучване на “Тренд”. Едва 26 на сто от анкетираните отговарят, че ще си поставят ваксината. Почти половината от хората смятат, че мерките срещу разпространението на заразата са достатъчни, а според 30 на сто те трябва да бъдат по-строги. Увеличава се делът на гражданите, които нямат спестявания – 42% през ноември спрямо 24% през май. 45% от анкетираните заявяват, че принудителното стоене вкъщи влияе отрицателно върху физическото и психическото им състояние. Повече по темата - ТУК.

Търговските вериги предлагат да отпаднат коридорите за пазаруване
Сдружението за модерна търговия, обединяващо 12 от най-големите търговски вериги, настоява да отпаднат коридорите за пазаруване на хората над 65 г. и предлага друго решение - клиентите под тази възраст да се въздържат от пазаруване от 8 до 10 ч., но при необходимост и те да имат правото да влизат в магазините. Предложението вече е адресирано до здравния и до икономическия министър. Междувременно министърът  на здравеопазването Костадин Ангелов коментира, че се обмисля нова промяна на т.нар. „зелени коридори“, които са срещнали неодобрение, въпреки постигнатото съгласие с всички заинтересувани страни.

Между 80 и 100 млн. лв. са платили българите за PCR тестове
На пациентите трябва да бъде осигурен достъп до безплатни PCR тестове, смята д-р Нигяр Джафер, зам.-председател на Народното събраниe. В интервю за БНР тя заяви, че българите до момента са платили между 80 и 100 млн. лв., за да си направят изследването. Според депутата голяма част от хората сега остават с усещането, че кризата се управлява сама. "Ние нямаме отговор защо не се прави масово тестване при положение, че то не е просто моментна снимка на ситуацията, а и мярка за управление на кризата", коментира още Нигяр Джафер.

Тютюнопушенето и мръсният въздух увеличават риска при Covid-19
Хората, които живеят на по-замърсени места, боледуват по-често и по-тежко, каза пред БНР пулмологът д-р Александър Симидчиев. ”Когато инхалираме мръсен въздух, имунната ни система започва да се бори с него, а не със съответните бактериални или вирусни причинители“ - обясни лекарят. По думите му, пушачите са много по-увредени като съдова функция и състояние на белия дроб, което увеличава риска при Covid-19. „И коронавирусната инфекция, и въздушното замърсяване могат ефективно да бъдат спрени с филтърни маски, които ефективно намаляват количеството на фини прахови частици“, съветва пулмологът.

“Туризъм експо” търси начини за оцеляване на туристическия бранш
Във Варна се провежда изложението "Туризъм експо", което търси нови модели за справяне с кризата в туристическия бранш заради епидемията от коронавирус, съобщи БНТ. Туроператори и хотелиери обсъждат варианти за по-ниски ценови пакети и за повишаване на качеството на туристическата услуга. Според тях с 45% по-малко са били нощувките във Варна през традиционно силния месец август. Очакванията на бранша за следващата година са по-оптимистични.

Гърция въвежда бързи тестове за коронавирус на границата
Правителството в Атина обяви нови противоепидемични мерки за Северна Гърция. От 06:00 часа на 20 ноември освен задължителния PCR тест, направен 72 часа преди влизане в страната и QR код, на преминаващите на място ще бъде правен и бърз тест. Ако тестът е отрицателен, те ще могат да продължат пътуването, но ако тестът е положителен - ще бъдат връщани, съобщи в. „Труд“. За всички превозни средства остава отворен през деня граничният пункт Кулата - Промахон, а само за товарни автомобили ще работи пунктът Маказа-Нимфея, предаде агенция БГНЕС. 

Фармацевтите най-малко застрашени от фалити в кризата
Икономически анализатори очакват 21 процентен ръст на фалитите в сравнение с м.г. заради Covid кризата. Рискът засяга почти всички сектори, но най-много транспорта, автомобилостроенето, туризма и луксозните стоки. Изключения правят фармацията и IT-сектора, където се наблюдава по-голяма стабилност. Анализите показват, че през настоящата година бизнесът чака средно с по шест дни повече в сравнение с 2019 г., за да получи плащания по сделки или до 66 дни.

Депутати от БСП стават доброволци в Covid отделения
Трийсет и трима депутати от БСП се вливат в редиците на доброволците в борбата с коронавируса, съобщи във фейсбук страницата си лидерът на партията Конрелия Нинова. Депутатите са разпределени в три групи – първата ще влезе в болници и Covid отделения в цялата страна, втората - в Районните здравни инспекции, и третата - в социалните служби.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00