Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Сovid-19 в България: Ден 291

България възобнови полетите с Великобритания
От 12 ч. днес България възобнови полетите от Великобритания, които бяха спрени заради новия щам на Covid-19. Пристигащите ще бъдат изследвани с антигенни тестове. При отрицателен резултат, те ще бъдат поставяни под карантина за срок от 10 дни, а при положителен резултат - за  срок от 14 дни. От 1 януари ще се изисква отрицателен PCR тест направен 72 часа преди пристигането от острова. Решението е взето на съвещание при премиера Бойко Борисов с министрите на външните работи, на здравеопазването и на транспорта. "Всички български граждани трябва да могат да се върнат в родината си. Цената е без значение, когато се има предвид напрежението, страха и чакането по границите на наши сънародници" е казал премиерът. Борисов е наредил за целта да се използва и правителствения „Еърбъс“.

Няма да се допусне нулева учебна година 
Ако заболеваемостта от Covid-19 намалее, най-рано след 12 януари ще се премине към редуване на присъствено и онлайн обучение за учениците от 5-ти до 12-ти клас, каза пред bTV просветният министър Красимир Вълчев. „Няма да допуснем нулева учебна година. Досега 50% от обучението бе присъствено. Няма да има грипна ваканция, няма да имаме екскурзии, така че загубите не са големи", подчерта министърът. Учителите ще са втората група, след медиците, които ще се ваксинират. Според предварителни проучвания 20% от учителите искат да се ваксинират, под 15% не желаят, а останалите предпочитат да изчакат. Самият министър също заяви, че е готов да се ваксинира срещу Covid-19.

Пореден ден излекуваните надвишават броя на новозаразените с Covid-19
1799 са установените нови случаи на коронавирус в страната. Това са 29% от направените 6233 PCR тестове за последното денонощие, показва Единният информационен портал. 98 от новозаразените са медицински лица. От началото на епидемията вече са регистрирани 194 271 коронавирусни инфекции. 82 302 са активно болните. Хоспитализирани са 6123 пациенти. 526 от тях са в интензивни отделения. За последните 24 часа са починали 114 души с Covid-19. Общо починалите достигнаха 6879 души. Броят на излекуваните 2424 за пореден ден е по-голям от този на новодиагностицираните. С тях излекуваните в страната вече са 105 090.

Обявиха кой може да получи компенсации от 12 евро на ден заради Covid-19 
Със своя заповед министърът на труда и социалната политика Деница Сачева обяви служителите на кои от временно ограничените икономически дейности заради Covid-19, ще могат да получават компенсация от 12 евро на ден от държавата, а причината да са в неплатен отпуск са извънредните мерки при коронакризата. Съгласно заповедта, до 31 януари компенсации ще могат да получат работещите в барове, кафенета, образователни центрове, наетите в туристически фирми, работещите в търговски обекти в молове, с изключение на тези, чиято дейност не е преустановена. Ще може да кандидатства и персоналът на кина, дискотеки и барове, спортни зали и възстановителни центрове, както и занимаващите се с концертна дейност.

Удължават антикризисните мерки до септември 2021 г. 
Антикризисната мярка "60 на 40" ще продължи да действа до септември 2021 г. Ще бъдат удължена също мярката  "80 на 20" и тази за затворени заради коронакризата бизнеси "Запази ме". Последната ще се обнови от 1-ви януари на 75 на сто от осигурителния доход на работниците и те ще получават повече средства от сегашните 12 еврона ден.Това е решено на съвещание между премиера Бойко Борисов и социалния министър Деница Сачева. Ще се отпуснат средства и за удължаване на месечната антикризисна добавка за пенсионерите в размер от 25 евро. 

Над 480 български камиони са блокирани във Великобритания
Над 350 български камиона чакат на опашката в Дувър, за да напуснат Великобритания. Още 130 камиона са на паркинг, съобщи пред програма „Хоризонт“ на БНР Йордан Арабаджиев, изп. директор на Съюза на международните превозвачи. Положението е изключително тежко.Осигурен е полет за шофьорите, които искат да се върнат в България без камиони. Преди това те ще минат PCR тест. Засега 90 души са пожелали да се върнат, каза Арабаджиев. Българското посолство в Лондон предупреди, че в интернет има фалшиви съобщения, за организиран от посолството чартърен полет до България и се изискват такси от желаещите, предаде БНТ.

Засега няма сигнали за бедстващи българи във Франция

Заради затрудненията при преминаване от Великобритания към Франция и новите условия за влизане на френска територия българското посолство в Париж е в постоянен контакт с френските власти, както и с наши сънародници, блокирани край Доувър. Засега няма сигнали за бедстващи български граждани на територията на Франция във връзка с ограниченията, посочват от българското Министерство на външните работи. Припомняме, че късно снощи френското правителство взе решение за отваряне на границата с Великобритания като всички граждани на ЕС, включително и българските, могат да влязат на територията на Франция, при условие че представят негативен PCR тест, направен в последните 72 часа. При липса на PCR тест може да бъде предоставен отрицателен антигенен тест вариант VUI-2020-12-01.Тестове ще се правят на място за блокираните граждани, като в момента френските и британските власти преговарят за условията, както и за местата, на които ще бъдат извършвани. Повече информация – на сайта на МВнР.

Под 2% от целия личен състав на Въоръжените ни сили са заразени с Covid-19
Към момента 233 военнослужещи, или под 2% от целия личен състав на Въоръжените ни сили, са заразени с Covid-19. Седем от тях са на лечение в болница, съобщи министърът на отбраната Красимир Каракачанов. Той и началникът на отбраната адмирал Емил Ефтимов поздравиха българските военни контингенти, участващи в операции и мисии в Афганистан, Грузия, Босна и Херцеговина, Косово и Мали по повод коледните и новогодишни празници. Общо 165 български военнослужещи участват в 4 операции на НАТО и 5 операции на ЕС зад граница.

Синдикатите настояват за регламент на дистанционния труд 
КНСБ поиска нови правила за дистанционната работа по време на пандемията. Профсъюзът представи проект за промени в Кодекса на труда, подготвен от експерти на организацията и Асоциацията на индустриалния капитал в България. Отбелязва се, че в Кодекса трябва да се актуализират правата и задълженията и за работниците, и за работодателите - какво се случва, когато служителят не изпълняват задълженията си, как отчита работното си време, до каква степен трябва да е на разположение на работодателя при работа от разстояние. Проектът трябва да бъде обсъден на 29 декември на заседание на Националния съвет за тристранно сътрудничество.

Д-р Недялко Калъчев: С 25 на сто ще се завишат данните за заразените с Covid-19
След като антигенните тестове бяха приети от надзорните органи и сертифицирани, те са доста надеждни, много рядко са фалшиво-положителните резултати при тях“, каза пред БНР д-р Недялко Калъчев, собственик на една от големите лаборатории в София във връзка с приравняването на антигенните на PCR тестовете. "И досега сме докладвали в Единния информационен портал данните за антигенните тестове и тестовете за антитела, но те не влизаха в статистиката. С 25 на сто ще се завишат данните за заразените с Covid-19 с отчитането и на антигенните тестове, още повече, че и НЗОК започна да заплаща PCR тестовете“, каза д-р Калъчев. Той препоръча на хората, които са контактни, да не си правят антигенен тест – „безсмислено е, те трябва да си направят PCR тест, а хората с отрицателен антигенен тест, които имат клинична картина, имат и контакт, трябва да бъдат повторени с PCR тест“.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Гергана Манчева

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 20 юни 2024 г.

На 20 юни в „България днес“ разговаряме с писателката Теодора Димова за паметта, паметниците и възпоменанието на жертвите на тоталитаризма. Разказваме историята на преподаването на френска филология в България и различните форми, под които..

публикувано на 20.06.24 в 19:00

България днес - 19 юни 2024 г.

Всичко тече, всичко се променя. Дали новото 50-то Народно събрание на България ще оправдае думите на Хераклит е въпрос на време, воля и вероятно още нещо. В "България днес" на 19 юни обобщаваме казаното и обещаното от новите 240 народни..

публикувано на 19.06.24 в 19:00

България днес - 18 юни 2024 г.

С бившия председател на НС проф. Огнян Герджиков коментираме съвременната парламентарна и политическа реалност у нас в "България днес" на 18 юни. Запознаваме ви с историята на илюстраторката Деница Грубер и ви разказваме за 8-ия международен..

публикувано на 18.06.24 в 19:00