Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 315

Мирослав Лазаров от Плевен спечели златен медал на международния фестивал в Иран на тема “Здраве”
Снимка: spiritofpleven.com

Очаква се големите ученици да тръгнат на училище на 31 януари

В сравнение с други европейски държави ограничителните мерките срещу Covid-19 у нас са либерални и дават резултат, заяви премиерът Бойко Борисов в Разлог, където заедно с образователния министър Красимир Вълчев и с евродепутата Андрей Новаков посети Професионалната гимназия по механизация на селското стопанство. Той каза още, че вероятно от 31 януари учениците от 5-и до 12-и клас ще тръгнат присъствено на училище. “Ние сме приели друга тактика с Националния оперативен щаб - през това време правим училища, детски градини, строим, а хората работят и ако пуснем учениците да учат, ще стане много добре”, заключи премиерът.

Ваксините срещу коронавирус да се продават в аптеките

Проф. Асена Сербезова, председател на Българския фармацевтичен съюз, препоръча ваксините срещу коронавирус да бъдат пуснати в аптеките, когато се доставят достатъчно количества от тях. Тя изрази и мнението, че във ваксинирането трябва да участват повече специалисти. “Имунизацията може да се извършва безопасно в аптеките и така да се увеличи ваксиналното покритие”, каза тя пред БНР. По думите й, 15% от фармацевтите до момента са заявили желание да се ваксинират. Голяма част от колегите й вече са преболедували, тъй като се срещат всеки ден с хора, носители на вируса. “Макар че ние също сме на първа линия, отношението на държавата към нас е коренно различно”, коментира проф. Асена Сербезова, давайки за пример факта, че “едни ги проверяват и глобяват”, а на други “непрекъснато дават, дори когато няма правно основание за това”.

Ваксината срещу Covid-19 не може да причини имунна реакция

Колективен имунитет срещу коронавируса с помощта на ваксините може да се изгради в края на годината, прогнозира пред бТВ Велислава Петрова, доктор по имунология в “Кингс колидж” в Кеймбридж. По думите й, не е обосновано хората да се притесняват за страничните ефекти при имунизирането, тъй като смъртността от вируса е 3-4%, докато препаратът може да предизвика отрицателен ефект едва при 3% от хората с алергии. “Важното е, че ваксината не съдържа активен вирус, а само малка част от неговия геном, който дава информация на тялото как да си изгради имунитет”, подчерта тя, добавяйки, че няма как да се стигне до имунна реакция.

5660 излекувани от Covid-19 и 552-ма новозаразени

552 нови случаи на коронавирус са установени през последното денонощие при направени 8850 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Това означава, че пробите на 6% от изследваните хора са се оказали положителни. Най-много новозаразени има в София - 103, в Бургас - 84 и в Пловдив - 49. Излекуваните са 5660, починали са 61 души, а в болница се лекуват 3500 пациенти – от тях 343 в интензивни отделения. 17 медици са се заразили и с тях общият им брой става 9256. До момента 18 126 души са се ваксинирали срещу Covid-19, 452-ма от които през последните 24 часа.

Полицията разтури среднощни купони в Пловдив


Незаконни партита и неправомерно отваряне на заведения установи тази нощ полицията в Пловдив. Проверени са три заведения - два ресторанта и нощен клуб до голям хотел, където повече от 70 души са празнували. Участниците в купоните и собствениците на заведенията ще бъдат глобени, каза областният управител Дани Каназирева. "Не може, когато цялата държава се опитва да овладее последиците от епидемията, когато два месеца има затворени бизнеси и очакваме разхлабването на мерките, подобни случаи да подлагат под риск постигнатото", коментира тя.

Танцовите школи вероятно ще отворят през февруари

След като представители на 50 танцови школи протестираха в София и Варна срещу ограничителните мерки заради коронавируса, накрая получиха уверението на здравния и на културния министър, че ще могат да отворят залите си от началото на февруари. “Това ще стане при запазване на нивата на заболеваемостта”, е бил отговорът на двамата министри. Демонстрацията пред Министерството на здравеопазването премина под мотото “Изкуството е живт – душата на един народ” и по време на нея бяха разпръснати по земята народни носии.

Българската картина “Земята побеждава коронавируса” с престижна награда в Иран

Седемгодишният Мирослав Лазаров от Плевен спечели златен медал на международния фестивал в Иран на тема “Здраве” с картината си “Земята побеждава коронавируса”, съобщи БТА. Малкият художник е възпитаник на артшкола “Колорит” в Плевен. Творбата му вече е отпечатана на тениска и ще бъде подарявана на деца в болница по целия свят. Пандемията от коронавирус не позволи на Мирослав Лазаров лично да получи наградата си на церемонията в Иран, затова и тя му беше връчена от посланика на страната у нас.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.
Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.
Съставил: Диана Цанкова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 април 2024 г.

За силата да намерим себе си – в България или в чужбина –  говорим в "България днес" на 24 април. За ятото на белите лястовици – млади българи, които намират пристан близо до географския център на страната ни – разказва репортаж от Габрово. Мая Кефалова..

публикувано на 24.04.24 в 19:00

България днес - 23 април 2024 г.

В „България днес“ говорим предпразнично за цените у нас. Колко е поскъпнал живота в страната ни, защо 65% от работещите у нас не получават минималната сума от 1454 лева за издръжка на един човек според последните проучвания и колко ще ни струва..

публикувано на 23.04.24 в 19:00

България днес - 22 април 2024 г.

В "България днес" на 22 април говорим за европейската идентичност и българите – припознаваме ли се като част от общото европейско семейство. Връщаме се назад в историята, за разберем повече за чужденците в Хвърковатата чета на Георги Бенковски. Срещаме..

публикувано на 22.04.24 в 19:00