Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 334

Снимка: БГНЕС

В края на февруари очакваме трета вълна на Covid-19
До три седмици може да ни залее трета вълна на Covid-19 с изключително високи стойности на заразяване, предупреди ген. Венцислав Мутафчийски, председател на Националния оперативен щаб. Той припомни, че при предишната вълна пикът е достигнат за седем седмици, докато сега се тръгва от много по-високи нива. Ръководителят на НОЩ отправи два апела – медицинските директори да се подготвят за много повече пациенти, а гражданите да осъзнаят, че това, което е разрешено чрез разхлабените мерки, не го прави безопасно. „През февруари ще има постепенно покачване на болестта – дали ще бъде бавно или стремително и болниците отново ще се напълнят, ще зависи от това как спазваме мерките”, заяви, от своя страна, държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев.

Осем области отново в червената зона
Осем области отново се намират в червената област за разпространение на коронавируса, стана ясно на редовния брифинг на здравните власти. Все още обаче се запазва тенденцията излекуваните да бъдат два пъти повече от заразените. В момента страната ни заема 26-о място в Европейския съюз по брой на заболелите с 90 на 100 хил. души и 13-о място по смъртност с 9,9 на 100 хил. души. Държавата е подсигурена с медикаменти и предпазни средства за очакваното повишение на заболеваемостта, увери здравният министър. Той каза още, че има идея учениците също да бъдат изследвани с антигенни тестове, но е необходимо одобрението на родителите. Още от брифинга – ТУК.

Дългосрочно пребиваващите чужденци се ваксинират спрямо Националния план
Чужденците със статут на дългосрочнопребиваващи у нас имат равни права с българите при имунизацията срещу коронавирус в зависимост от ваксинационния план, каза държавният здравен инспектор доц. Ангел Кунчев. Всички от тях, които искат да се ваксинират, трябва да се обърнат към личния си лекар. По отношение на останалите чужди граждани в страната ни ще се мисли, когато останат допълнителни количества. До момента у нас са доставени 94 920 дози ваксини от двата вида и от тях са приложени 50 124 дози.

Връщат учениците вкъщи при нов пик на епидемията
Има вероятност учениците от 7, 8 и 12 клас, които днес се върнаха в училище, да преминат отново на дистанционно обучение, ако епидемичната ситуация се влоши, заяви образователният министър Красимир Вълчев. Това може да стане при заболеваемост от 200 души на 100 хиляди. „Февруари и март са рискови месеци, но образованието си заслужава да предприемем премерен риск”, коментира министърът. Той добави, че мотивацията на учениците да учат в електронна среда отслабва. Красимир Вълчев каза още, че няма намерение да предлага промени за по-ранно начало на учебната година.

Намаляват активните случаи, ваксинираните надхвърлиха 50 хиляди
719 случаи на коронавирус са установени през последното денонощие при направени 9876 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Положителните проби са 7,3%. Най-много новозаразени има в София – 170, в Бургас – 77 и в Пловдив – 66. Продължава тенденцията за намаляване на броя на активните случаи, които възлизат на 20 496. В болница се намират 2969 пациенти, от тях 284 в интензивни отделения. Излекуваните са 1068, а починалите 40 души. Броят на поставените ваксини достигна 50 124.

Непредсказуеми избори заради епидемията
Третата вълна на епидемията може да ни вкара в непредсказуем сценарий за изборите (насрочени за 4 април-бел.ред.), заяви за БНР математикът Лъчезар Томов, преподавател по „Информатика“ в Нов български университет. Той изтъкна, че сегашните предпазни мерки няма да бъдат достатъчни при новите щамове на коронавируса, свободно разпространяващи се във всички възрастови групи. „Всеки болен заразява повече от 1 човек. Липсва дисциплина, хората нямат доверие, което се отразява и на ваксинациите”, добави математикът. Според него Covid-19 може да изчезне чрез систематично ваксиниране в продължение на няколко години. 

Швеция изисква PCR тест за влизане в страната
От 6 февруари на влизане в Швеция вече ще се представя отрицателен резултат от PCR тест, направен до 48 часа, съобщават от външното ни министерство. Новите правила засягат всички чужди граждани над 18 г. в срок до 31 март.

БНР уведоми почиващите у нас чехи за новия режим на влизане в родината им
Почиващите у нас чехи нямат информация за новите изисквания на здравните власти в собствената им страна, заяви Павел Новак от Чешкото национално радио. Журналистът е командирован у нас, за да направи репортаж за зимните курорти и мерките за безопасност в тях. По думите му, в момента много чешки граждани се възползват от възможностите за почивка в страната ни. Павел Новак съобщи на сънародниците си чрез новините на БНР, че от 5 февруари пристигащите от България в Чехия е необходимо да изпратят предварително попълнен електронен формуляр Public Health Passenger Locator Form и да представят резултатите от PCR или антигенен тест, направен до 24 часа.

Опасност от нулева година в розопроизводството
Епидемията от Covid-19 порази парфюмерийната индустрия и бизнеса с розово масло, каза за БНР- Стара Загора Христо Николов, председател на Професионалната асоциация на розопроизводителите в България. През м.г. 40% от реколтата е останала неприбрана, а през т.г. ситуацията също се очертава критична. „На прага сме на нулева година за розопроизводството, тъй като голяма част от дестилериите няма да правят изкупна кампания”, алармира Николов. Причината е че те нямат финанси, за да купят и преработят розовия цвят, а и разполагат със залежали количества, които не могат да реализират. От асоциацията настояват за свикването на Консултативния съвет по маслодайната роза.

Бизнесът поиска равнопоставеност при Covid-помощите
Българската стопанска камара настоява за равнопоставеност на предприятията при отпускането на помощ за месеците, в които са затворени заради пандемията. Това се посочва в становище на камарата до председателя на бюджетната комисия в парламента Менда Стоянова. Според камарата микро, малките и средни предприятия, учредени през 2020 г., са поставени в дискриминационно отношение спрямо работилите през 2019 г., заради изменения в Закона за мерките и действията при извънредно положение. Според текстовете предприятия, учредени през 2020 г., имат право на помощ на базата на оборота им за един месец, за разлика от  регистрираните преди това, за чиято база за компенсация за периода, в който не работят, се използват месеците от същия период на предходната година, до отпадането на ограничението.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Съставил: Диана Цанкова + екип „Новини”


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 18 април 2024 г.

В „България днес“ на 18 април, Световен ден на радиолюбителите, разговаряме с Виктор Маринов, отдаден на радиото от 1977 г., след това се спираме на конвенционалните форми на журналистиката и въпроса доколко те намират отклик у младата публика в контекста..

публикувано на 18.04.24 в 19:00

България днес - 17 април 2024 г.

На 17 април в „България днес“ ви срещаме с Бледар Алтерзиу – млад човек от българското национално малицнство в Албания, завършил у нас и реализиращ се бе си в общинската администрация на албанския град Елбасан. С него разговаряме за основните..

публикувано на 17.04.24 в 19:00

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00