Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите български радио излъчвания за чужбина – експеримент на ентусиасти

Снимка: архив

„Виждайки, че в света вече се развиват предавания на къси вълни, група български техници-ентусиасти вземат решение да построят късовълнов предавател с експериментална цел и да излъчат емисия на български език за чужбина. Първоначално били наказани за самоинициативата, но впоследствие им дали ордени за смелото им начинание“. Така изследователят на историята на радиото в България проф. Веселин Димитров описва началото на предаванията за чужбина, които радиото ни започва през далечната 1936 година.За всичките 85 години от съществуването си Радио България има какво да разкаже за себе си, но и да почете цяла плеяда от личности, отдали живота си за него.

Това радио изглеждаше нещо съвсем невероятно. То се роди, за да ни убеди, че е на пъпа на простора. Границите отпадаха, защото гласовете ни излитаха и бяхме млади момчета, може би не съвсем домътени пилета, но ние говорехме на някого отвъд. Докато светът упорито се делеше на врагове, радиовълните прекрачваха рововете на омразата. Радиото ни учеше да не мразим“, разказва в спомените си легендарната фигура в ВВС Петър Увалиев, който във втората половина на 30-те години на м.в. подготвя програмата на италиански език на българското радио.

Петър Увалиев

Неговия глас, както и този на още емблематични личности, свързани с историята чуждоезиковите програми на БНР, чуйте в публикацията Радио България- гласът на България по света.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 11 юли 2024 г.

В „България днес“ на 11 юли разказваме за изложбата „Контакт“ на известната фотографка Елина Кешишева в столичната галерия ONE, посветена на жените, оцелели след домашно насилие. Отправяме се към Хамбург, където тази събота на 13 юли за втора година..

публикувано на 11.07.24 в 19:00

България днес - 10 юли 2024 г.

В „България днес“ на 10 юли ви даваме актуална информация от България и българските общности по света, разговаряме с проф. Красимир Станчев от италианския университет Roma Tre за проблемите пред българските лекторати зад граница и за това може ли да..

публикувано на 10.07.24 в 19:00

България днес - 5 юли 2024 г.

В най-хубавия ден от седмицата – петък – се отдаваме на приятни срещи в "България днес" и мечти за морския бриз…. От Емилия Юкер ще разберем как Клубът на българските жени и семейства в Хамбург се подготвя за второто издание на..

публикувано на 05.07.24 в 19:00