Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Първите български радио излъчвания за чужбина – експеримент на ентусиасти

Снимка: архив

„Виждайки, че в света вече се развиват предавания на къси вълни, група български техници-ентусиасти вземат решение да построят късовълнов предавател с експериментална цел и да излъчат емисия на български език за чужбина. Първоначално били наказани за самоинициативата, но впоследствие им дали ордени за смелото им начинание“. Така изследователят на историята на радиото в България проф. Веселин Димитров описва началото на предаванията за чужбина, които радиото ни започва през далечната 1936 година.За всичките 85 години от съществуването си Радио България има какво да разкаже за себе си, но и да почете цяла плеяда от личности, отдали живота си за него.

Това радио изглеждаше нещо съвсем невероятно. То се роди, за да ни убеди, че е на пъпа на простора. Границите отпадаха, защото гласовете ни излитаха и бяхме млади момчета, може би не съвсем домътени пилета, но ние говорехме на някого отвъд. Докато светът упорито се делеше на врагове, радиовълните прекрачваха рововете на омразата. Радиото ни учеше да не мразим“, разказва в спомените си легендарната фигура в ВВС Петър Увалиев, който във втората половина на 30-те години на м.в. подготвя програмата на италиански език на българското радио.

Петър Увалиев

Неговия глас, както и този на още емблематични личности, свързани с историята чуждоезиковите програми на БНР, чуйте в публикацията Радио България- гласът на България по света.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 2 юли 2024 г.

В "България днес" правим преход от Западните покрайнини до… Нова Англия (САЩ), а повод ни дават две събития – международен форум, който ни напомни за значими българи в Сърбия и Празник на розата в Бостън. Ако планирате да прекарате лятната си отпуска в..

публикувано на 02.07.24 в 19:00

България днес - 1 юли 2024 г.

В „България днес“ отбелязваме началото на месец юли и новата работна седмица с вяра, надежда и нотка носталгия. Ще чуете вълнението сред миряните минути след избора на нов български патриарх и предстоятел на БПЦ. Ще ви разкажем..

публикувано на 01.07.24 в 19:00

България днес - 28 юни 2024 г.

Балкански страсти, заключени в седем дни. Вековен български език и съвременната ни идентичност и предстоящ избор на предстоятел на Българската православна църква. Такива са темите в петъчната „България днес“, с които изпращаме месец юни и..

публикувано на 28.06.24 в 19:00