Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Радио България и превратностите на времето

Снимка: БГНЕС

Различните исторически периоди от развитието на страната ни поставят ред изпитания пред излъчванията за чужбина на Българското национално радио, известни под името „Радио България“.

В своя първообраз, Радио България се появява на 16 февруари 1936 година – само 13 месеца след като радиоразпръскването у нас става държавна собственост, а българското радио, тогава – Радио София, официално стартира своята дейност. Денят бил неделен и с помощта на късите вълни цялата утринна програма прозвучала за първи път в Европа, Северна Африка и Северна Америка. Чуждоезиковите емисии са въведени първо на есперанто, а след 1 май 1937 г. – системно, пет пъти седмично, на френски, немски, английски и на италиански език.

Търсейки най-адекватния си за времето облик, Радио България продължава и днес да следва своята мисия – всекидневно да предоставя надеждна и прецизно поднесена информация от и за България на десет езика, съдействайки за формирането на имиджа на страната ни по света и подпомагайки с информация българските общности зад граница и нашите сънародници, които са с майчин език, различен от българския.

Как от емисии на къси вълни многоезичната ни програма преминава в дигиталното пространство разказва публикацията Радио България – на 84 години, от колекцията ни с материали по темата.



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 27 септември 2024 г.

В Световния ден на туризма пътуваме – в пространството, във времето и в спомените. "България днес" ни отвежда из улиците на древна Сердика и дворцовия комплекс на Константин Велики, за да разберем как са се чувствали хората, които са..

публикувано на 27.09.24 в 19:00

България днес - 26 септември 2024 г.

В "България днес" на 26 септември отбелязваме Европейския ден на езиците. По този повод разговаряме със Свилена Георгиева от Генерална дирекция "Писмени преводи" на Европейската комисия. Тя разказва за ролята на преводача в контекста на новите технологии..

публикувано на 26.09.24 в 19:00

България днес - 25 септември 2024 г.

За образованието с надежда и за учителите с признание – така може да определим разговора на Гергана Манчева с проф. Христо Бонджолов, който ще чуете в „България днес“ тази сряда. След това ще припомним историята, която пише..

публикувано на 25.09.24 в 19:00