Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 350

Снимка: архив

Електронна система ще записва желаещите за ваксиниране
Очаква се на 3 март да заработи и електронната система за записване на желаещи да се ваксинират. Хората ще могат през 10-минутен интервал да посочват в кой център желаят да направят имунизациятатси. За момента организацията, която здравните власти са създали, е много добра, посочи здравният министър Костадин Ангелов и допълни, че е изключително доволен от темпа на ваксиниране в страната. Всички желаещи, извън определените фази за ваксиниране, могат да го направят в зелените коридори, които засега са само през почивните дни. Ангелов добави, че се обсъждат и такива през седмицата, но още няма категорично решение.

Желаещите да се ваксинират се увеличават

Над 57 000 дози от ваксината на "Астра Зенека"срещу Covid-19 , които пристигнаха снощи, вече са разпределени към РЗИ-тата в страната. От вчера четвъртата фаза на имунизационния план вече е в ход и всички желаещи над 18 години могат да се ваксинират. Пред петте пункта на болницата за спешно лечение „Пирогов” опашките от десетки желаещи да се имунизират не намаляват. Във ВМА също тече имунизация, а част от ваксините се поставят лично от председателя на оперативния щаб ген. Венцислав Мутафчийски. Заради наплива от желаещи, в Бургас и околностите бяха разкрити допълнителни пунктове за ваксинация, в Пловдив - също.
Масовата имунизация продължава и утре, а през следващата седмица се очаква да пристигнат нови 180 000 дози от трите одобрени в ЕС ваксини.
Новозаразените с Covid-19 в България са близо 11 %

Положителните тестове, отчитащи Covid-19 в България са 1463, което е близо 11 % от направените  11 303 изследвания за вируса.  По данни на Единния информационен портал, 26 от новите случаи са при медицински служители. В болнични заведения са 3775 пациенти с Covid-19, от които 316 са в интензивни отделения. Оздравелите са 346 души, а 35 пациенти са починали.
Най-много са новозаразените в София - 363, Бургас - 191 и Пловдив - 97

След като ваксината на "АстраЗенека" започна да се поставя на всички желаещи над 18 години, ваксинираните вчера достигнаха 13 754 души. По план, през почивните дни трябва да бъде осигурена възможност за масова ваксинация и в областните центрове на страната.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.
Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.

Редактор: Дарина Григорова

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 24 юни 2024 г.

Историята на Еньовден е като красива приказка за чудодейната сила на билките, младостта и красотата – разказваме я в "България днес" с помощта на децата от лятната школа към Националния етнографски институт с музей към БАН. Отколешният..

публикувано на 24.06.24 в 19:00

България днес - 21 юни 2024 г.

В последния работен ден от седмицата в „България днес“ ще ви поканим на българско кино в Рим. Ще поговорим за духовното значение на предстоящия важен християнски празник - Петдесетница с Видинския митрополит Даниил и ще обобщим по-важното от..

публикувано на 21.06.24 в 19:00

България днес - 20 юни 2024 г.

На 20 юни в „България днес“ разговаряме с писателката Теодора Димова за паметта, паметниците и възпоменанието на жертвите на тоталитаризма. Разказваме историята на преподаването на френска филология в България и различните форми, под които..

публикувано на 20.06.24 в 19:00