Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Covid-19 в България: Ден 372

По-важното от деня, свързано с темата "коронавирус" у нас

Снимка: Pixabay

Все повече млади хора са с Covid-19
Наблюдава се "подмладяване" на пациентите с коронавирус и това е тенденция на национално ниво, заяви в Смолян здравният министър проф. Костадин Ангелов. Според него, в момента няма притеснения за недостиг на болнични легла, а там, където има повишен натиск към лечебните заведения, Covid леглата се увеличават. В болницата в Благоевград ще се направи проверка, за да бъдат изяснени всички факти около смъртта на родилката с коронавирус, каза още министърът.

Идната седмица се възобновява масовата ваксинация 
До края на новата седмица може да се възобнови масовата ваксинация срещу коронавируса, тъй като се очакват още 56 хиляди ваксини на „Пфайзер/Байонтех“ и на „Модерна“, съобщи пред БНР проф. Тодор Кантарджиев, директор на Националния център по заразни и паразитни болести. Той подчерта, че и трите ваксини, които се използват у нас, нямат повече нежелани ефекти отпрепаратите,поставяни години наред на децата. В момента се чака писмено становище на европейския регулаторен орган за качеството на ваксината на „АстраЗенека“, за да се възобнови масовата имунизация у нас, каза още епидемиологът, изтъквайки, че качеството и нежеланите ефекти на ваксината са били “малко преекспонирани”.

Премиерът: "Да не се опитват да ни прехвърлят вина за ваксините"
Премиерът Бойко Борисов заяви, че е поискал гаранции от Европейската комисия за пропорционално разпределение на ваксините. “След писмото, което изпратихме, поисках да се протоколира моето изказване, че искам да знам кой носи гаранциите и отговорът е Европейската агенция по лекарствата и ЕК”, каза още той. Премиерът добави, че пропорционалното разпределение на ваксините е най-справедливият начин “да не се опитват да ни прехвърлят вина, без да ни дадат никакви данни”. Според премиера, ЕК ни е посочила одобрените ваксини и страната ни е поръчала от всичките, но въпросът е, че те не пристигат по график.

“Астра Зенека” обяви ваксините си за безопасни
“Анализ на нашите данни за безопасност, направен на основата на приложени над 17 млн. дози от ваксината срещу Covid-19, не показва повишен риск от белодробна тромбемболия, дълбока венозна тромбоза или тромбоцитопения”, се казва в изявление на "Астра Зенека", разпространено от българското представителство на компанията. В него се изтъква, че съобщеният брой случаи на подобен тип събития за ваксината на “Астра Зенека” не е по-висок, отколкото броят, който би възникнал по естествен начин в неваксинирано население.

Близо 7 хиляди хоспитализирани с коронавирус
През последното денонощие са установени 2019 нови случаи на коронавирус при направени10 614 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Близо 19% от пробите са се оказали положителни. Най-много новозаразени има в София – 552, в Бургас – 223, във Варна – 172 и в Пловдив – 136. Излекуваните са 1118, починали са 38 души, а в болница се намират 6948 пациенти – от тях 522 в интензивни отделения. 34медици сасе заразили сCovid-19. Активните случаи са 42 046. Вчера са поставени 1244 дози ваксини и с тях общият им брой става 337 904. От началото на епидемията с Covid-19 са се заразили 277 878 души и са починали 11 234 души.

Туроператорите се обявяват против карантината за “плажуващите” в Африка
Заетите в туристическия бранш протертират срещу налагането на 10-дневна карантина, последвана от PCR тест, на влизащите от Африка пътници. “Заповедта на здравния министър поражда недоверие и страх у потребителите на туристически услуги и гилотинира плахите опити за възстановяване на дейността”, заявяват от обединение “Бъдеще за туризма”. Според данните на туроператорите за трите месеца, в които се организират чартъри до Занзибар, само един клиент е поканен за повторно изследване и резултатите все още не са известни, а останалите тестове са отрицателни. Поставянето под карантина обрича планираните и предплатени пътувания до Занзибар, Кения, Египет, Мароко и Тунис, заявяват още туроператорите.

Откриваме туристическия сезон на 1 май
Хората, които искат да дойдат на туризъм у нас, ще трябва да бъдат ваксинирани, да имат антитела или да разполагат с отрицателен резултат от  PCR тест, заяви здравният министър проф. Костадин Ангелов. Туристическият сезон ще бъде открит на 1 май, а утре ще бъдат утвърдени мерките относно местата за настаняване, хранене и развлечение. “Идеята е да открием малко по-рано сезона, което в условията на пандемия ни дава възможност да спазваме мерките на здравните власти”, добави министърът на туризма Марияна Николова. Тя каза още, че страната ни подкрепя въвеждането на дигитален сертификат за ваксина в ЕС - това се очаква да стане през следващата седмица.

Икономическата равносметка за една година с Covid-19
Спад на износа с 8% и на вноса с 10%, ръст на безработицата със 170 хил. загубени работни места и на външния дълг от 2,3 млрд. лв. Това е равносметката за последната година, минала под знака на епидемията от коронавирус, информира пред БНР-"Хоризонт" Радосвет Радев, председател на Българската стопанска камара. По думите му, тревожен е отказът от инвестиции и спадът на потреблението. Той прогнозира също “каскадно фалиращи компании” след април, когато отпада мораториумът по кредитите. Според Красен Станчев от Института за пазарна икономика, в страната ни са били напрупани добри фискални резерви, които са позволили да се омекоти удара. Той добави, че близо 1,4 млн. души не са включени в каквато и да е схема за подпомагане, тъй като мерките са достъпни “за не повече от 10% от стопанските субекти”.

Всичко по-важно за Covid-19 на български език можете да проследите и в специалната секция на БНР по въпросите на коронавируса.

Актуална информация за коронавируса и мерките в България ще откриете на още девет езика – в чуждоезиковите секции на уебсайта на Радио България.


БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес – 27 март 2024 г.

В „България днес“ на 27 март разговаряме за театъра като осмисляне на житейски ценности, срещаме ви с учителя Нучи Гроздани от Албания, научаваме как се справят в българското неделно училище „Надежда“ във Франция и ви..

публикувано на 27.03.24 в 19:00

България днес – 26 март 2024 г.

В "България днес" на  26 март говорим за бежанците от Източна и Беломорска Тракия, които намират подслон в пределите на България в началото на ХХ век. Към историческите събития ни връща честването на Деня на..

публикувано на 26.03.24 в 19:00

България днес – 25 март 2024 г.

Благовещение е! На днешния християнски празник на жената, в предаването "България днес" на Радио България, ще говорим за вярата, думите и истината в нас и около нас. Ще отбележим няколко важни събития, който ще бележат днешния 25 март - Денят на..

публикувано на 25.03.24 в 19:00