Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

85 години говорим на вашия език

Димитър Николов: Музиката, Музата и Радио България осмислят живота ми

Атмосферата в програмата се отличаваше с професионализъм и изключителна колегиалност

Димитър Николов и неговата спътница в радио, и в живота – Боряна Желева
Снимка: личен архив

БНР е влязло в живота и задълго е останало школа, музикална сцена и вдъхновение за композитора Димитър Николов. Той е сред малцината наши колеги, които можем да наречем доайени на музикалната редакция в Радио България. В продължение на близо 40 години работи като музикален редактор и автор на предавания в БНР, композира и музикални произведения, които влизат в репертоара на симфонични оркестри и смесени хорове.

Музиката и радиото за Митко Николов са две взаимно свързани занятия, които са му донесли поводи за гордост, любов, срещи и много вдъхновение. „Моят случай в радиото е нетрадиционен - казва той. – Целия си трудов стаж прекарах на едно място – в Радио България“. 

Когато завършил Музикалната академия „Проф. Панчо Владигеров“ през 1971 г. , обявили конкурс за музикален редактор. Явил се, веднага бил приет на работа и не е сменял работното място до пенсионирането си през 2009 г.

„Въпреки, че съм имал изкушаващи предложения през годините, две неща ме задържаха в БНР - великолепните талантливи и изключително интелигентни хора, с които съм работил тук, както и наличието на огромно количество музика от България и от цял свят, която имах възможност да слушам. Аз съм композитор и това ме интересуваше. Много неща се учеха в движение, защото моята подготовка беше в друга, музикална насока, не толкова конкретизирано в медия, в радио. Тогава съм бил около 25-годишен, а най-първите музикални редактори, 20-30 години по-големи от мен - Васил Маринов, композиторът Петър Мусала Гюлеметов, ме обучаваха за работа в студио и монтаж. Даже имаше отделен, т.нар. „бърз фонд“ към радиотеатъра, където имаше 5 хил. заглавия, в случай, че ни потрябва бързо да изберем музика.“

Димитър намира Радиото сега много променено спрямо началото на неговия път тук. „Свързващото между програмите беше многото музика и предавания за култура, които бяха ценни и интересни“ – казва колегата ни:

„Фактически Радио България се явява синтезирана програма. Тъй като успяваше да поднесе цялата важна информация за България, която в другите програми минава за 24 часа, в рамките на един до три часа програма и то за конкретна публика – било на български, френски, английски или на останалите езици, на които е предавало радиото. Това е доста тежка журналистическа задача, с която колегите се справяха много добре.“

Димитър Николов е известен и с композиторската си работа. Предпочита големите музикални форми, които оприличава на  новелите в литературата. Те са плод на много концентрация, работа и безсънни нощи: 

Когато пишеш една симфония, например, ти работиш върху нея 5 -6 месеца. Не можеш да бъдеш вдъхновен през цялото време. Вдъхновението е само зрънцето, идеята, която после развиваш чрез опита и дисциплината. Но в България професия композитор няма. И сега е така.“

Творческият портрет на Димитър Николов няма да е пълен без присъствието на неговата спътница в радиото и в живота – Боряна Желева. Тя също е журналист с творчески заряд и тънък усет към мелодията на думите, а Радио България е спирка и от нейния професионален път, тъй като през 2000 година сътрудничи на българската редакция:

„Атмосферата беше чудесна, колегите бяха изключително съпричастни един към друг. Продукцията на радиото беше такава, че се харесваше много. Говорила съм с хора в чужбина, които тогава ни следяха активно. Отзивите бяха отлични. Всичко най-хубаво мога да кажа за Радио България, отличаваше се с изключителна колегиалност, професионализъм и добри резултати".

Още от категорията

Чужденците се затрудняват да назоват кой е първият български морски курорт

По повод 85-ата годишнина от първите предавания на БНР за чужбина , техният приемник – Радио България, поде викторина с въпроси от българската култура, история, туризъм, спорт и музика. В третия ѝ брой попитахме онлайн потребителите на „Радио..

публикувано на 29.07.21 в 09:20

Положителни са под 0,6% от тестовете за Covid-19 за денонощието

54 са новите случаи на коронавирус в България за последното денонощие, което е 0,57% от направените 9 402 теста , съобщиха от Единния информационен портал.  За последното денонощие няма починали с Covid-19. Излекуваните са 13. Хоспитализирани са..

публикувано на 25.07.21 в 09:25

135-има новозаразени с коронавирус

През последното денонощие са установени 135 случаи на коронавирус от направените 18 419 тестове, показват данните на Единния информационен портал. 0,73% от пробите са дали положителен резултат. Най-много новозаразени има в София – 27, в Бургас – 15 и в..

публикувано на 24.07.21 в 08:38