Българско национално радио © 2022 Всички права са запазени

По-ниска от очакваната избирателна активност в Босилеград

Босилеград
Снимка: архив

196 български граждани упражниха правото си на вот в секцията в Босилеград. Най-много гласове получават ГЕРБ-СДС в избора за народни представители, а за президент и вицепрезидент президентската двойка Анастас Герджиков - Невяна Митева. На изборите за народни представители за ГЕРБ-СДС са подадени 97 гласа, следва Демократична България с 16, Иима такъв народ - 15, Продължаване на промяната с 12 и останалите сили имат под 8 гласа за всяка партия или коалиция.

Очакванията бяха около 300 българи да гласуват в секцията в Културно-информационния център в Босилеград. Но според директорът на центъра Иван Николов, границата фактически е затворена за български граждани. Те не могат да се върнат обратно, защото пак ще им трябва PCR, който трябва да се направи в Сърбия, а той в Босилеградско е много скъп и много труден за вадене.

Още от категорията

На 6 май в Северна Македония отдадоха почит на загиналите български воини

Денят на храбростта - 6 май беше отбелязан и в "Българския военен мемориал" край Ново село, в близо до Струмица. Това е едно от 471-о български военни гробища на територията на днешна Република Северна Македония, където са погребани загиналите в..

публикувано на 06.05.22 в 15:30

Мария, етническа българка от Чушмелий: Животът за нас спря

Войната е лошо нещо. Оставя след себе си разрушени градове, разбити човешки съдби и много мъка. Конфликтът в Украйна, който зрееше отдавна и въпреки това ни изненада, с кръвта на невинните жертви породи вълна от съпричастност и свърза с невидими нишки..

публикувано на 03.05.22 в 12:10
Димитър Боримечков

Бесарабският поет Димитър Боримечков: Родината е там, където е душата

Българската следа в Молдова е от преди повече от 200 години. По време на османското робство много българи търсят спасение извън пределите на родината си и мнозина от тях намират убежище в Бесарабия. Такъв е случаят и с рода на Димитър Боримечков – поет,..

публикувано на 30.04.22 в 08:55