Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Знаят ли чужденците, че първата жена, участвала в боен полет е … българка?

Оказва се, че подвигът на българката Райна Касабова е известен и зад граници, сочи анкета на Радио България сред многоезичната ни аудитория.

На въпроса „Коя е първата жена в света, участвала в боен полет?“ правилно са отговорили потребителите на английската, немската, руската, сръбската и френската ни страници, сочат обобщените резултати от десетте езикови версии на анкетата. Другата половина от аудиторията на Радио България обаче не се е ориентирала правилно, като е посочила погрешно имената на българската филмова и театрална актриса Мара Миятева, /1883-1926/ и на Тота Венкова, която е пък първата българка – дипломиран лекар /1855 – 1921/.

Но коя е Райна Касабова и какво знаем за нея?

Райна е родена на 1 юли 1897 г. в подбалканското градче Карлово. На 15 години завършва самарянски курс и, без да губи време, девойката става доброволка-самарянка към Първа полева подвижна болница край град Одрин по време на Балканската война /1912-13 г./.

На заветния 30 октомври Райна е пилот наблюдател на борда на безмоторния самолет „Воазен“, който излита от летище „Мустафа паша“ /днешен Свиленград/ и се насочва над противниковите позиции в град Одрин. Полетът продължава 43 минути. От самолета 15-годишното момиче хвърля позиви с призив за спиране на безсмислените кръвопролития. Това я прави първата жена в света, участник в боен полет. Райна Касабова почива на 73 години в София. През 2009 г. на нейно име е кръстен ледник в Антарктида.

Радио България благодари на всеки един участник в нашата анкета. Каним ви да се включите с отговор и на новия ни въпрос, който съвсем скоро ще бъде публикуван в нашите уеб сайтове.

Вижте още: „Първият боен полет в Европа е на българските летци Радул Милков и Продан Таракчиев“

Съставил : Венета Николова




Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

България днес - 16 април 2024 г.

В "България днес" на 16 април припомняме историческия факт по приемането на Търновската конституция, от който се навършват 145 години. Разказваме за работата на Българското училище за роден език в Будапеща и ролята на унгарската държава в..

публикувано на 16.04.24 в 19:00

България днес – 15 април 2024 г.

От дни начело на България е поредният служебен кабинет, този път с министър-председател Димитър Главчев. Как това ще се отрази на пътя ни към еврозоната и достатъчно ли ще е времето за изпълнение на поетите задачи – отговорите търсим в..

публикувано на 15.04.24 в 19:00

България днес – 12 април 2024 г.

В „България днес“ ви отвеждаме до Източна Албания , където се срещаме с поредните герои от поредицата ни „Радио България при българите във…“ . Те са от село Връбник – най-източната точка на Албания , някои от тях вече живеят извън селото, но..

публикувано на 12.04.24 в 19:00