Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

Румен Радев: Българският език е незрима Родина, свързваща българите по света

"На 24 май всички сме само българи", заяви в приветствие по повод Деня на светите братя Кирил и Методий, на българската азбука, просвета и култура и на славянската книжовност президентът Румен Радев. "Днес българите в България сме седем милиона. Милиони други са извън Отечеството. Но винаги има една незрима Родина, която всеки отнася със себе си, където и да отиде. Това е българският език", посочва още президентът.

Премиерът Кирил Петков
посрещна празника заедно с учениците от столичното 7-о СУ „Св. Седмочисленици“. В приветствието си той подчерта, че Кирил и Методий са завещали на България най-големия и ценен дар - писмеността, "чрез която оставяме най-ярката следа в световната история".

До 25 май в митрополитския храм "Св.Неделя" в София са изложени за всенародно поклонение светите мощи на равноапостолните братя Кирил и Методий
. Мощите бяха донесени от Светогорския манастир Есфигмен, където се съхраняват.


Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Бежанците – малка, но важна част от търсещите работа в България

Съществува Директива, според която граждани от трети държави, получили хуманитарен или бежански статут у нас /или на територията на ЕС/, могат да бъдат наети на работа без никакви други разрешителни. Само с този документ за статут, получен от..

публикувано на 26.04.24 в 12:15

Хоротека на открито в Банско с Оркестъра за народна музика на БНР

Хорà от Пиринския край и всички фолклорни области ще се играят на 26 и 27 април в Комплекса за събития "Бяла сцена" в планинския курорт Банско. Хоротеката ще премине със съпровод на живо от зурни и солисти от Оркестъра за народна музика на..

публикувано на 26.04.24 в 07:35
Георги Стоев

От България огласяват доклад на ОИСР за уменията на учениците

Днес България е домакин на глобално събитие на Организацията за икономическо сътрудничество и развитие. От София ще бъдат обявени резултатите от глобалния доклад на организацията за социално-емоционалните умения сред 15-годишни ученици от цял..

публикувано на 26.04.24 в 06:20