Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2023 Всички права са запазени

Танцьорите от „Лудо младо“ празнуват с концерт 20-годишнината на ансамбъла от Бостън

Снимка: ludomlado.com

Празничен двучасов спектакъл ще изнесат тази събота (3 декември) в Арлингтън танцьорите от ансамбъл "Лудо младо" от Бостън. Повод е 20-годишнината от създаването на трупата, а в концерта ще вземат участие също танцьори и изпълнители от "Горана денс" (Ню Йорк) и "БГ фолк клуб Верея" (Чикаго), както и любители на магията на българския фолклор от Канада.

Танцов ансамбъл „Лудо Младо“ е основан в столицата на щата Масачузетс през 2002 година от хореографа и ръководител на трупата до днес Петър Петров. Самият той танцува от седемгодишен и има успешна кариера като професионален танцьор в българския държавен ансамбъл "Родопа". Емигрира в САЩ през 1993 година с идеята да превърне българската народна музика и танци в разпознаваеми за чужденците. Година по-късно Петър Петров става хореограф и танцьор на ансамбъл „Балкански игри“-Чикаго “Balkanski Igre” и заедно с тях представя България по време на откриването на Световното първенство по футбол в САЩ 1994 г.. Следват множество участия на фестивали и конкурси из Съединените щати до момента, в който решава да основе „Лудо младо“. През 2004 година към него се присъединява Мариета Мирчева, възпитаник на Националното училище за танцово изкуство в София. 

И до днес мисията на „Лудо Младо“ е да съхрани и популяризира богатите танцови традиции на българския народ и да ги направи достъпни за широката публика. А на постигнатото до момента майсторство ще се наслади публиката тази събота в Regent Theatre в Арлингтън, Масачузетс, САЩ.

Текст: Весела Кръстева

Снимки: ludomlado.com
По публикацията работи: Михаил Димитров

БНР подкасти:

Още от категорията

Хоро да е, в Лондон да е

"Хоро да е, в Лондон да е" събра в Лондон българи от цял свят

Инициативата "Хоро да е, в Лондон да е" събра в британската столица български фолклорни групи от различни краища на света. Стотици българи изпълниха лондонския театър "Милфийлд", за да се насладят на националното фолклорно богатство, на красивите..

публикувано на 19.03.23 в 11:38
Снимка: Facebook/ Bulgarian-Canadian Society of BC

„Дни на България“ в Британска Колумбия

Сънародниците ни в Британска Колумбия - най-западната провинция на Канада, очакват с нетърпение инициативата „Дни на България“, която ще стартира на 26 март в парк Deer Lake на град Бърнаби. В пространството пред Арт галерията ще бъдат засадени..

публикувано на 18.03.23 в 08:25
Букурещ

Размисли от Букурещ за изборите у нас: Искаме нещата в България да се случват, не само да се говори

Ако е вярно, че България не е само една държава с фиксирани граници, а е там, където въобще има българи, то в последните няколко десетилетия на север от Дунава може да бъде открита една нарастваща общност от сънародници. Те са считани за т.нар. “нова..

публикувано на 15.03.23 в 12:55