Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България днес – 17 ноември 2023 г.

Днес акцентираме на приключилия процес по преброяване на населението в Албания и очакваните резултати за числеността на българското национално малцинство там - коментар на доц. д-р Спас Ташев от БАН. Ще има и отзвук на две важни за сънародниците ни в чужбина събития, домакин на които беше София, а именно Втората среща на ръководителите на български фолклорни състави зад граница и връчването на отличието "Българка на годината", учредено от ИАБЧ на името на св. Злата Мъгленска. Водещ на броя е Елена Каркаланова. 

01:20 - Новини 

06:30 - Времето в България и по света 

13:10 - Преброяването на населението в Албания и резултатите по отношение на българското малцинство там: "Смятам, че ще имаме една значима българска общност, пред която се отварят перспективи", казва доц. д-р Спас Ташев от БАН  

26:20 - "По съседски" – събития от  Балканите

37:20 - Вести за и от българите по света 

42:45 - Репортаж от церемонията по връчване на наградата "Българка на годината – Св. Злата Мъгленска 2022"

  – Бесарабската българка Жана Суслина: Вие за нас сте като сестри и братя, надявам се, че и ние за вас ще бъдем същото; 

  – Проф . Анна Кочева: "Българката положи неимоверни усилия да легитимира общностите на сънародниците ни в страните приемник";  

 – Райна Манджукова, изп. дир. на ИАБЧ: "Наградата е една от най-красивите инициативи на Агенцията, защото българката през вековете е опазила родните традиции и ценности".

58:15 - Диана Стоева от Виена: Фолклорът е в сърцето и не може да изчезне 

69:20 - Започва музикалният празник SoFest Winter

72:40 - Песен на деня: "Касапско хоро", изп. Влатко Стефановски, Мирослав Тадич, Теодосий Спасов

Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на "Радио България", както и в подкаст платформата на БНР - "Бинар"

БНР подкасти:

Още от категорията

България днес – 20 февруари 2024 г.

В „България днес“ говорим за българското национално малцинство в Сърбия и финансовата подкрепа, която то получи за настоящата година от държавата, превърнала се в техен втори дом. „Телефон все ни свързва Телефон ни дели“ пее Васил Найденов в своята..

публикувано на 20.02.24 в 19:00

България днес – 19 февруари 2024 г.

България се прекланя пред Апостола на свободата Васил Левски . 151 години от героичната му гибел отбелязваме вчера и днес с редица прояви у нас и по света. В специалното издание на предаването ни „България днес“ обсъждаме съвременните измерения на..

публикувано на 19.02.24 в 19:00

България днес – 16 февруари 2024 г.

Днес Радио България отбелязва 88 години от своето начало! 88 години изпълнени с трудности, спечелени и изгубени битки, непознат изминат път в родината си, но ценен и търсен от всеки, докоснал се до магията наречена България и от всеки, който носи в..

публикувано на 16.02.24 в 19:00