Слушайте!
Размер на шрифта
Българско национално радио © 2024 Всички права са запазени

България днес - 29 август 2024 г.

На 29 август  в „България днес“ говорим за живота в българския Северозапад, един от най-бедните региони в ЕС по данни на Евростат, белязан от безработица и обезлюдяване. Продължаваме с възможностите и различните форми на все по-привлекателния селски или еко туризъм в България, след което се отправяме към Поморие, солниците и музея, посветен на солодобива, практикуван още от 5 в пр. н е. Накрая, в деня, който в народните представи се припознава като свършек на лятото, наречен Секновение, и когато влечуги, змейове, самодиви, самовили, русалки  и пр. вредоносни същества се прибират в своите зимовища, говорим за свръхестествените създания в българския фолклор, а доц. Петя Банкова от БАН ни разказва за образа на змея. Водеща е Мария Стоева.


01:20 - Актуалната информация от България и българските общности зад граница
06:10 - Времето
12:20 – Животът в Северозапада, един от най-бедните региони в ЕС
37:40 – Змейове, самодиви, самовили, свръхестествените създания в българския фолклор
53:10 – Песен на деня: „Втори шанс“, изп. Силвия Кацарова

Очаквайте "България днес" всеки ден от понеделник до петък, в 19:00 часа на уеб сайта на "Радио България", както и в подкаст платформата на БНР -"Бинар"

БНР подкасти:



Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Още от категорията

Световен шампионат по фолклор разтърсва Черноморието ни

XIV Световен шампионат по фолклор "World folk 2024" се провежда на българското Черноморие. Същинското откриване на събитието, което има състезателен характер е от 19.30 часа на 29 август в Несебър. Състезателната програма продължава до последния ден на..

публикувано на 29.08.24 в 07:10

Отново валежи, на места интензивни и с гръмотевици

В четвъртък, 29. август, преди обяд над Източна България, а след обяд и в останалата част от страната ще се развива купеста и купесто-дъждовна облачност. На много места в Лудогорието и планинските райони ще има краткотрайни, временно интензивни..

публикувано на 28.08.24 в 19:45
Драгана Трифкович геополитически анализатор (ЦГСИ, Белград), Диогенис Валаванидис, директор на Центъра за защита на християнската идентичност в Белград и Василианна Мерхеб от Международния форум на православните жени

Участници в Международна конференция призоваха за спиране на гоненията срещу УПЦ пред украинското посолство в София

Да се гарантира прекратяването на грубото погазване на европейските демократични ценности и свободи, под формата на нарушаване на основните права на паството на Украинската православна църква, както и отмяна на закона за забраната ѝ – такива бяха..

публикувано на 28.08.24 в 18:02