Българско национално радио © 2021 Всички права са запазени

Добри познания по история показа първата викторина на Радио България

Снимка: БГНЕС

По повод 85-ата годишнина от първите предавания на БНР за чужбинатехният приемник „Радио България“ стартира викторина с въпроси за българската култура и история. 

В първото ѝ издание ви попитахме чие дело е паметникът на Царя Освободител в центъра на София. Резултатите от анкетата показаха, че 61% от вас са дали верния отговор – Арналдо Дзоки. ТУК можете да си припомните историята на паметника. 

На чуждоезиковите уеб страници на Радио България пък поставихме въпроса: „С кое историческо събитие свързвате Националния празник на България – 3 март?“. 

Преобладаващата част от участвалите правилно отбелязаха, че това е Руско-турската война от 1877-1878 година, донесла свободата на българския народ и поставила началото на третата българска държава. Единствено албаноговорещите потребители на сайта ни са се затруднили и са посочили „Обявяването на независимостта на България през 1908 година“. Всъщност, същият този отговор е бил повод за колебания и при приятелите на Радио България на испански, английски, немски и руски език. 

Повече за Освобождението на България и за националния празник на страната можете да прочетете ТУК

Като ви благодарим от сърце за отзивчивостта, ви каним да вземете участие и в следващата наша викторина, която съвсем скоро ще се появи на сайта на Радио България. 

Още от категорията

Covid-19 в България: Ден 428

Страната ни трябва да бъде сред първите, въвели зеления сертификат България трябва да бъде сред първите, въвеждащи зеления сертификат за ваксиниране на ЕС, за да може в по-безопасни и контролирани условия да идват туристите, а и българита да..

публикувано на 09.05.21 в 16:05

466 новозаразени с коронавирус

През последното денонощие са установени 466 случаи на коронавирус от направените 7503 тестове, показват данните на Единния информационен портал. Около 6% от пробите са дали положителен резултат. Най-много новозаразени има в София – 73, в Пловдив - 53,..

публикувано на 09.05.21 в 09:04

Covid-19 в България: Ден 427

Страната ни се включва в програмата “Дигитален зелен сертификат” България е една от първите страни в Европейския съюз, която ще се включи в програмата “Дигитален зелен сертификат” още на старта й на 1 юни, съобщи премиерът в оставка Бойко Борисов..

публикувано на 08.05.21 в 16:14