Programi i ditës

Zllatograd – nga këtu fillon Bullgaria

Që në kohërat e lashta Zllatograd ka qenë “dera drejt Botës së Madhe”, prandaj banorët e tij lavdërohen se nga Zllatograd fillon Bullgaria. Në qytezë, e cila ndodhet në kufirin bullgar me Greqinë, arrin jo vetëm era e këndshme e Egjeut, por edhe..

botuar më 14-03-01 10.00.PD
Shtëpia e poetit Dimço Debeljanov (1), monumenti i revolucionarit Todor Kableshkov (2), shtëpia e revolucionarit Gjeorgi Benkovski (3) dhe shtëpia-muze e shkrimtarit Luben Karavellov (4).

Koprivshtica – qyteti-muze, në të cilin historia dhe heronjtë e saj ende janë të gjallë

Koprivshtica është një qytezë piktoreske malore që ndodhet në rrëzat e malit Sredna Gora. Shtëpitë, rrugicat e shtruara me kalldrëm, çezmat dhe atmosfera e qytetit krijojnë përshtypje sikur je në të kaluarën. Jo rastësisht e quajnë Koprivshticën..

botuar më 13-11-20 2.31.MD

Kopshti Zoologjik i Sofjes – vendi ku krijohet miqësia

Kopshti Zoologjik i Sofjes është ndër pikat më të vizituara turistike në kryeqytet. Për nga sipërfaqja dhe shumëllojshmëria biologjike Kopshti Zoologjik është më i madhi në Gadishullin Ballkanik. U hap më 1888 nga mbreti Ferdinand, i cili ka kërkuar..

botuar më 13-10-29 10.34.PD

Kompleksi Arkitektural “Varosha” – lagja më e vjetër në Bllagoevgrad

Autorët e secilës guidë të turizmit në Bullgari përmendin faktin se vendi ynë ka një histori të lashtë. Ja pse turistët të cilët vijnë nga vende të afërta dhe të largëta kërkojnë të shkonin pas gjurmëve të lashta. Në çdo qytet të madh ka një lagje të..

botuar më 13-09-20 10.10.PD

Kompleksi “Etër” – një muze nën qiell të hapur

“Që të bëhet e kaluara e dukshme dhe e kuptueshme, që të ruhet trashëgimia e pasur kombëtare”. Me këto fjalë në mes të shekullit të XX-të piktori-etnograf Llazar Donkov shpjegoi idenë e tij të themelimit të Kompleksit Arkitektural e Etnografik “Etër”. Ky..

botuar më 13-09-16 8.05.PD
Në Kopshtin Botanik dhe në rezidencën verore të mbretëreshës rumune Maria llojet e bimëve numërojnë mbi 2500

Pallati dhe Kopshti Botanik në qytetin e Ballçikut

Bregu verior i Detit të Zi konsiderohet kështu të thuhet pjesa më aristokratike e vijës bregdetare në Bullgari. Aty që në vitet e 60-ta të shekullit të kaluar u ngrit pushimorja detare shumë atraktive dhe me një arkitekturë tërheqëse Albena. Rusalka dhe..

botuar më 13-09-12 9.11.PD

Qendra e Mbrojtjes së Natyrës “Poda” – habitat për mijëra shpendë të egër

Pothuaj s’mund të besohet, por fare pranë portit më të madh bullgar – qytetit Burgas gjendet një prej vendeve më “të gjalla” e të papërsëritshme me larminë e shpendëve jo vetëm në Bullgari, por dhe në tërë Evropën. Ky vend quhet “Poda”, kështu siç i kanë..

botuar më 13-08-30 12.50.MD
Hyrja e shpellës

Shpella Ledenika

“Shtëpia e Gjyshes Shtriga”, “Gruaja e Viganit”, “Plaku i Krishtlindjes”, ujëvare të bukura me ngjyrë të kaltër në të bardhë... Të gjitha ato figura dhe fenomene të tjera mund të shihen të ngurtësuara në shpellën më të bukur në Bullgari – Ledenika. Ato..

botuar më 13-05-31 9.07.PD

Mirë se vini në Arbanasi

Sigurisht se, shpërnguljet e shqiptarëve në Ballkan kanë lënë gjurmë edhe në Bullgari. Që nga Mesjeta fise bullgare dhe shqiptare bashkëjetojnë në Gadishullin Ballkanik. Nuk janë pak vendbanimet në territorin e Bullgarisë ku janë vendosur shqiptarët. Sot..

botuar më 13-05-31 8.57.PD

Kështjella Gjysha Vida

Kështjella e mesjetës “Baba Vida”, ose Gjysha Vida ngre shtat në bregun e lumit Danub, pran qytetit Vidin në kufirin veriperëndimor të Bullgarisë në një vis ku lumi bënë një kthesë të madhe. Sipas legjendës si qyteti, ashtu edhe kështjella mbajnë emrin..

botuar më 13-02-08 12.06.MD