Programi i ditës

Kujtime për Presllavin e Madh

Presllavi i Madh është kryeqyteti i dytë i Mbretërisë së Parë Bullgare pas Pliskës. Pas vitit 893, kur u shpall qyteti kryesor i Bullgarisë, ai u bë selia e shkollës së parë letrare. Ajo u zhvillua si një qendër e rëndësishme letrare dhe kulturore në..

botuar më 15-05-15 4.35.MD

Muzeu i Minierave në Pernik e shndërron prodhimin e qymyrit në një atraksion të vërtetë

E quajnë Pernikun “Qytetin e Minatorëve”, sepse pikërisht në saje të punës së tyre qyteti u bë një qendër e rëndësishme industriale në Bullgarinë Jugperëndimore. Atje ndodhet Muzeu i Minierës dhe ky është muzeu i vetëm i këtij lloji në vend dhe..

botuar më 15-04-05 3.35.MD

Kështjella e rimëkëmbur afër fshatit Mezek është një prej atraksioneve më tërheqëse turistike

Afër fshatit Mezek, rreth 6 km në jugperëndim të Svilengradit dhe vetëm 1 km larg kufirit grek, ngrihet një kështjellë e mesjetës bullgare. Ajo është ndërtuar në fund të shekullit të XI dhe në fillim të shekullit të XII, ndoshta gjatë udhëheqjes së..

botuar më 15-02-09 12.45.MD
Shtëpia-muze “Nikolla Vapcarov”

Muzeu i poetit Nikolla Vapcarov në Bansko

Vitet e fundit pushimorja e njohur dimërore Bankso zhvillohet dhe po ashtu si një qendër turistike gjatë stinës së verës. Muzetë në Bansko janë shumë interesantë dhe janë hapur gjatë gjithë vitit. Muzetë “flasin” për ngjarjet e rëndësishme lidhur me..

botuar më 14-12-14 12.10.MD
Maja Shipka

Majat Shipka dhe Buzlluxha të cilat pa tjetër duhet të vizitohen

Ka një vend në malin Stara planina, i cili është i shenjtë për çdo bullgari. Kjo është maja Shipka, e kurorëzuar nga Monumenti i lirisë. Ai është njëri prej relikteve më të njohura luftarake që është ngritur për nder të ushtarëve rusë dhe vullnetarëve..

botuar më 14-11-08 11.35.PD

Kompleksi i manastireve “Shën Joan Pagëzori”

Nën numrin 25 në listën e 100 Objekteve Turistike Kombëtare të Bullgarisë renditet manastiri ortodoks “Shën Joan Pagëzori”. Rrënojat e tij dallohen në një kodër të bukur mbi brigjet e lumit Arda, i cili kalon mes përmes qytetit Kërxhali. Vendi i shenjtë..

botuar më 14-10-28 11.25.PD

125 vjet nga krijimi i Muzeut të Shkencave të Natyrës në Sofje

Në vitin e largët 1889 monarku bullgar Ferdinand ekspozoi në sallat e pallatit koleksionin e tij personal me zogj, gjitarë dhe flutura bullgarë dhe tropikal. Kështu është vënë fillimi i muzeut të parë bullgar, i cili sot është i njohur si Muzeu..

botuar më 14-08-16 10.35.PD

Kalaja “Kaleto” afër Mezdrës ruan sekrete shekullore

Kompleksi arkeologjik “Kaleto ”, që ndodhet mbi një kodër shkëmbore në bregun e lumit Iskër, ruan gjurmët e historisë mijëvjeçare. Rrënojat e kështjellës së lashtë ndodhen afër qytetit Mezdra. Kodra në të cilën ndodhet është e mbrojtur nga natyra..

botuar më 14-07-19 10.15.PD

Më afër yjeve: Planetariumi i Smoljanit

Kush prej nesh duke drejtuar shikimin te Gjithësia, plot miliarda yje që po ndriçojnë nuk ka përjetuar ndjenjën e përkohshmërisë dhe vetmisë ? Të përqendruar në jetën e vet, sa pak dimë për botën që na rrethon! Por kureshtja jonë vazhdon të na..

botuar më 14-07-03 1.36.MD

Shpella Snezhanka ka ngjashmëri me mbretërinë e akullt nga përrallat

Shpella Snezhanka (Borëbardha) me të drejtë ishte quajtur një prej shpellave më të bukura në Bullgari. Ngjyra e bardhë si dëbore të mermerëve me kokëra të imta të prera nga ujërat e lumit Novomahlenska qysh para 3 milion viteve, e ka krijuar këtë çudi..

botuar më 14-03-20 4.00.MD