Një gjitar gjigant nga parahistoria – nën kupolën e Universitetit të Sofjes

Gjatë vitit 1965 mësuesi nga qyteti Asenovgrad në lëndën e biologjisë Dimitër Kovaçev zbuloi me nxënësit e vet një skelet gjigant në rajonin e fshatit Ezerovo. Bëhet fjalë për deinotheriumin e ruajtur më mirë në botë, i cili sot ndodhet në Muzeun e..

botuar më 20-07-14 9.56.PD

Konstanca Ljapçeva – mirëbërësja e të gjithë fëmijëve bullgarë

Në një kohë, kur fatet e popujve vendoseshin kryesisht nga burrat, një bullgare doli në skenën ndërkombëtare për të shtruar çështje të rëndësishme edhe më sot për të drejtat e grave dhe të fëmijëve. Në vitin 1930 bashkëshortja e kryeministrit të..

rinovuar më 20-07-13 12.13.MD
“Në hapat e Apostullit”

Nga qyteti Pleven fillon marshimi “Në hapat e Apostullit”

Nga qyteti Pleven (Bullgari Veriore) nis marshimi turistik kombëtar “Në hapat e Apostullit”. Për vitin e 26-të me radhë turistët nga e gjithë vendi do të ecin nëpër hapat e revolucionarit Vasill Levski, i cili ia kushtoi jetën e vet lirisë së..

botuar më 20-07-12 9.57.PD
Prof. Nikollaj Ovçarov në qytetin e gurtë Perperikon

Zbuluan një kompleks monumental peshkopal në Perperikon

Vera arkeologjike në Perperikon (Bullgari Jugore) filloi me zbulimin e një kompleksi peshkopal. Objekti daton nga shekujt V-VI dhe ndodhet në shpatën jugore të qytetit guror. Tashmë janë gjetur dhe sendet e para në të, bëri të ditur udhëheqësi i..

botuar më 20-07-03 10.23.PD

Për bullgarët në Shqipëri – nga pikëpamja e historisë dhe jo vetëm

Në vitin 1948 Bullgaria refuzoi të dërgojë mësues për komunitetin bullgar në Shqipëri, i cili në atë kohë i është nënshtruar maqedonizimit. Për këtë fakt dhe për fakte të tjer a pak të n johura tregon prof. asoc . Spas Tashev në..

botuar më 20-07-01 10.33.PD
Foto: @BulgarianArchives

Agjencia Shtetërore “Arkiva” prezanton 47 ekspozita digjitale

Gjatë këtij viti Agjencia Shtetërore “Arkiva” nuk hapi sallën e ekspozitave për të shënuar Ditën Ndërkombëtare të Arkivave. Gjendja e jashtëzakonshme për shkak të koronavirusit është një   shans të bëjmë një shëtitje virtuale në të kaluarën...

botuar më 20-06-11 4.28.MD

Një shenjtërore trake zbuluan arkeologët në Burgas

Shenjtërore trake që daton në shek. 5-4-të para Krishtit gjetën arkeologët në lagjen “Izgrev” të qytetit Burgas. Tani për tani janë zbuluar 14 gropa kulti, të cilat ndodhen shumë afër njëra-tjetrës, bëri të ditur udhëheqësi i gërmimeve arkeologjike..

botuar më 20-06-11 11.47.PD

Mjekim bullgar shpëton Evropën nga epidemi vdekjeprurëse

Në fund të Luftës së Parë Botërore në Kontinentin e Vjetër u përhap një sëmundje misterioze e quajtur sëmundje e gjymit (Trypanosomiasis afrikane). Dhjetëra   mijë veta jo vetëm që u sëmurën, por edhe vdiqën. Në vitin 1900 një i ri..

botuar më 20-06-08 12.36.MD

Kisha Ortodokse shënon festën e Shpirtit të Shenjtë

Sot, 51 ditë pas Pashkëve, Kisha Ortodokse shënon festën e Shpirtit të Shenjtë Çdo vit festa e Shpirtit të Shenjtë bie ditën e hënë dhe është lidhur me festimet e ditës së kaluar – Rrëshajat. Ditën e 50 pas Ngjalljes së Krishtit Shpirti i..

botuar më 20-06-08 8.42.PD
Kokë statuje femër prej mermeri zbuluar gjatë gërmimeve të qytetit antik Herakleja Sintika në tetor të vitit 2018

Aksentët e verës arkeologjike 2020 – pjesa e dytë

Që nga e kaluara e lashtë në rajonin Rupite afër qytetit Petriç të Bullgarisë Jugperëndimore, thellësitë e tokës ruajnë historinë e qytetit të moçëm Herakleja Sintika themeluar në shekullin e IV para Krishtit. Studiuesit supozojnë se themelet e..

rinovuar më 20-06-08 7.39.PD