Tempulli më i madh i trakëve në Evropën Juglindore ndodhet në fshatin Starosel

“Tempulli i të pavdekshmëve” në fshatin bullgar Starosel

Afër vendpushimit Hisarja, në fshatin Starosel (Bullgari Jugore) ndodhet tempulli më i madh i trakëve në Evropën Juglindore. Ai është zbuluar para 10 vjetëve nga arkeologu i njohur bullgar dr. Georgi Kitov në tumën e Çetinjos dhe është një prej monumenteve..

botuar më 10-04-16 7.49.PD

Fjetja e Shën Metodit

Më 6 prill Kisha Ortodokse Bullgare respekton kujtesën e shenjtorit Metodi Sllavobullgar. Ai vdiq pikërisht më 6 prill të vitit 885. Emrin e tij e lidhim me emrin e vëllait Shën Kirill, krijues i alfabetit sllav. Në sajë të veprës së tyre iluministe popujt..

botuar më 10-04-06 12.02.MD

Dita e Pashkëve – ditë për kuptimin e jetës dhe besimit tek Shpëtimi

Për krishterët ortodoksë ngjallja e Krishtit është festa më e madhe dhe më e respektuar prej të gjitha festave të krishtere, që sjell dritën e Shpëtimit. Më këtë ditë shënohet ngjallja e Jesu Krishtit – Të birit të Zotit, i cili me vdekjen i ka shlyer..

botuar më 10-03-31 2.08.MD

Ungjillëzimi i Hyjlindëses

Kisha Ortodokse Bullgare çdo vit më 25 mars kremton Ungjillëzimin e Hyjlindëses. Kjo është një nga festat më të mëdha të fesë së krishtere ortodokse. Ajo lidhet me lajmin e gëzueshëm dhe të këndshëm nga lindja e Birit të Zotit. Ky është momenti, në të cilin..

botuar më 10-03-25 9.51.PD
Docentja Cvetana Kjoseva (majtas) pas premierës së librit të saj “Damat e para të Bullgarisë Mbretërore”.

Damat e para të Bullgarisë Mbretërore

Është një sentencë e vjetër, që pranë çdo burrit të suksesshëm qëndron një gruaja e fortë. Libri “Damat e para të Bullgarisë Mbretërore” me autore Cvetana Kjoseva është dëshmia e radhës e drejtësisë së kësaj thënieje. Kjo vërtetësi jetësore ishte në fuqi..

botuar më 10-03-18 1.15.MD
Një enë qeramike nga epoka e hershme e hekurit, nga mijëvjeçari i parë para Krishtit

Instituti arkeologjik bullgar me vlerësim më të lartë evropian

Instituti arkeologjik kombëtar me muze është vlerësuar me notë më të mirë në Akademinë Bullgare të Shkencave nga përfaqësuesit e Fondacionit Shkencor Evropian dhe nga Federata Evropiane e Akademive të Shkencave dhe Arteve. Secili prej instituteve të..

botuar më 10-03-02 12.18.MD
“Beteja për grykën Shipka”, piktor Dimitër Gjyxhenovi

3 marsi – Festa kombëtare e Bullgarisë – Dita e çlirimit

Me 3 mars te vitit 1878 në qytezën Shen Stefano, jo larg kryeqytetit te Perandorisë osmane, u nënshkrua Traktati i Paqes që i dha fund luftës ruso-turke. Fitorja e Rusisë i dha fund sundimit turk mbi trojet bullgare. Data 3 marsi i vitit 1878 u bë kufiri..

botuar më 10-02-26 2.02.MD
Qeramikë dhe unazë me imazhin e zotit Mars

Veliko Tërnovo – shkëlqimi i Mesjetës bullgare

Në një prej qyteteve më të vjetra bullgare – Veliko Tërnovo, gjithmonë do të ketë punë për arkeologët. Në të kaluarën e tij mijëvjeçare sidomos e pasur me dëshmi historike është periudha, në të cilën ai ka qenë kryeqytet i Mbretërisë së dytë Bullgare – nga..

botuar më 10-02-25 1.56.MD
“Varja e Vasill Levskit” – piktor Boris Angellushev

Vasil Levski - Apostulli i lirisë bullgare

Në kalendarin bullgar ka një datë të veçantë e cila ngjall si ndjenje pikëllimi ashtu dhe ndjenje krenarie - kjo është 19 shkurti, dita kur në vitin 1873 ishte varur heroi ynë kombëtar Vasil Levski, i quajtur Apostolli i lirisë dhe i nderuar nga populli..

botuar më 10-02-19 12.49.MD
Dashi prej qeramike në formën e ritonit, Tumula e Kitovit, shekulli i II pas Krishtit.

Viti 2009 - një vit i fort për arkeologët bullgarë

Më 16 shkurt në Institutin Kombëtar Arkeologjik me muze pranë Akademisë Bullgare të Shkencave u hap ekspozita “Arkeologjia Bullgare 2009”. Në të janë treguar gërmime prej 46 objekteve - më përfaqësive për vitin e kaluar mes përgjithësisht 383 gërmimet e..

botuar më 10-02-19 10.43.PD