Programi i ditës

MË THUAJ...

MË THUAJ...Rubrika “Më thuaj...” na takon me bullgarët nga afër dhe nga larg. Për titullin e saj janë përdorur radhët e para të himnit të emigrantëve – “Më thuaj o re e bardhë”, një vjershë eshkrimtarit, poetit dhe përkthyesit të njohur bullgar Ran Bosilek. Sot mbi 2 mln bullgarë janë diku në botë – ata jetojnë, punojnë, kujdesen për fëmijët e tyre dhe e “ndërtojnë” Bullgarinë e vet larg kufijve të saj. Tregimet dhe bisedimet me ta dhe për ta provokojnë mallëngjim dhe ndenja atdhedashëse, shkaktojnë nostalgji dhe trishtim për mëmëdheun...

Ekipi i Radio Bullgarisë e krijoi këtë rubrikë me shumë dashuri, duke menduar për bullgarët dhe kulturën bullgare larg atdheut... që të tregojë për gëzimet dhe vështirësitë, për sukseset dhe vendimet e rëndësishme në jetën e bashkatdhetarëve tanë në mbarë botën.

Do të gëzohemi në qoftë se ju i vazhdoni historitë e atyre me të cilat ju takojmë dhe për të cilët ju tregojmë!

Mund të na shkruani në postën tonë elektronike: radiobulgaria@bnr.bg

Universiteti Shtetëror i Taraklisë ruan autonominë e tij akademike

Universiteti Shtetëror i Taraklisë "Grigoriт Cambllak" në Moldavi ruan autonominë e tij akademike dhe identitetin universitar, njoftoi qendra e shtypit e kreut të shtetit. Institucionet moldaviane kanë vendosur të mos bashkojnë shkollën e lartë me..

botuar më 22-07-16 3.41.MD

Lufta në Ukrainë e vuri në pauzë jetën e gazetës së bullgarëve të Besarabisë

Lufta që ka gati një gjysmë viti që po vlon në Ukrainë, e përballi Evropën me një sërë vendimesh dhe zgjedhjesh të shtyra prej vitesh, ndryshoi fatin e milionë njerëzve në kontinentin evropian. Më shumë se 7 milionë janë refugjatët që u larguan nga..

botuar më 22-07-13 12.53.MD

Asociacioni Kulturor Bullgar bashkon komunitetin e shumtë bullgar në Belgjikë

Më shumë se një herë kemi prekur temën e emigrimit në Perëndim ose përtej Oqeanit, në kërkim të një jete më të rregulluar, të punës dhe aftësisë njerëzore më të vlerësuar dhe të shpërblyer. Shkaqet për këtë zgjedhje, si dhe statistika negative..

botuar më 22-07-07 3.17.MD

Historia e panjohur e bullgarëve në Tavria

Jeta dhe fati i bullgarëve që janë shpërngulur në Tavria, të cilët numërojnë afro 40 000 njerëz, të vendosur në territorin e Ukrainës së sotme dhe në Gadishullin e Krimesë, rrallë janë objekt studimi, polemikash dhe diskutimi. Mungesa e..

botuar më 22-07-04 7.15.PD

Bullgarët besarabë në Brazil nuk i harrojnë rrënjët e tyre

Në periudhën e viteve 1925 – 1926 përafërsisht 10 000 bullgarë besarabë të joshur nga premtime për një jetë të rregulluar mirë, mbërritën në Brazil. Mirëpo, shpresat e tyre u shuan. Ata u detyruan të punonin në plantacionet si skllevër të bardhë në..

botuar më 22-06-29 7.45.PD

Si bullgarët besarabë arritën deri në Brazil në fillim të shekullit të XX

Emigracioni bullgar në Brazil në gjysmën e parë të shekullit të XX është në fakt besarabë, jo ai që nisi nga fshatrat bullgare për në Argjentinë dhe vende të tjera të Amerikës së Jugut. Ky është një fakt, i cili i bënë një përshtypje më të fortë..

botuar më 22-06-27 7.05.PD

Tregu i punës në vendin tonë është gati të marrë përsipër një valë të madhe bashkatdhetarësh që po kthehen nga jashtë

Një sondazh ndër bullgarët jashtë vendit për platformën multimediale BulgariaWantsYou / "Bullgaria të dëshiron"/ bërë kohët e fundit tregon se, rreth 35 për qind e bashkatdhetarëve të anketuar në Evropë janë më se të vendosur të kthehen dhe..

botuar më 22-06-15 7.15.PD

Shpirti i Shenjtë është festa e bullgarëve maqedonas

Festa kishtare Shpirti i Shenjtë është ditë kujtimi kundër falsifikimit të së vërtetës historike për identitetin kombëtar dhe kulturor të bullgarëve maqedonas. Nga viti 1912 deri në vitin 1918 Bullgaria zhvilloi 3 luftëra për bashkimin..

botuar më 22-06-13 12.29.MD

Janë duke përgatitur një program të veçantë gjuhësor për fëmijët bullgarë që kthehen nga jashtë

Ministria e Arsimit dhe Shkencës do të përgatisë ndryshime ligjore për të mbështetur integrimin gjuhësor të fëmijëve të bullgarëve të lindur jashtë vendit ose që kanë kaluar një kohë të gjatë atje. Ideja është që ata të mund të vazhdojnë arsimin e..

botuar më 22-06-04 3.35.MD

Kujtim për Botevin edhe jashtë Bullgarisë

Çdo vit më 2 qershor bullgarët nderojnë kujtimin e poetit-revolucionarit Hristo Botev dhe të Vdekurve për Lirinë e Bullgarisë. Brezat mirënjohës bëjnë homazhe dhe vendosin kurora dhe lule përpara monumenteve të shumta të Botevit në Bullgari...

botuar më 22-06-02 1.01.MD