Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Në këtë moment edhe një kontribut i vogël bën ndryshimin për Shqipërinë

Pas përfundimit të fazës së parë të kërkimit dhe shpëtimit pas tërmetit që goditi Shqipërinë më 26 nëntor më shumë informacion rreth situatës kërkuam nga Ambasadorja e Republikës së Shqipërisë në Sofje zonja Donika Hoxha.

“Bilanci është tragjik” – tha ajo para mikrofonit të Radio Bullgarisë dhe shpjegoi se përveç 51 viktimave të regjistruar deri tani, “afro 900 veta kanë marrë ndihmën e shpejtë dhe janë paraqitur në spitale, rreth 45 veta janë nxjerrë nga rrënojat me ndihmën e të gjitha vendeve fqinje, që na janë gjetur pranë, edhe pa ia kërkuar ndihmën. Mbi 1 200 shtëpi janë krejtësisht të shkatërruara, shumë pallate janë të plasaritura dhe njerëzit kanë frikë të kthehen. Diku tek 5 200 veta janë praktikisht të pastrehë dhe po jetojnë në tenda – jemi tani në fazën e vlerësimit të dëmeve.

Në këtë moment kaq të rëndë për popullin shqiptar atë për të cilën Shqipëria ka nevojë është solidariteti. Dhe ajo e merr nga komuniteti ndërkombëtar – nga shtetet fqinjë, nga BE-ja, nga shumë vende, të cilët dërgojnë jo vetëm ndihmë humanitare, por edhe specialistë inxhinierë dhe arkitektë, të cilët vlerësojnë dëmet, psikologë për të punuar me fëmijët dhe të rriturit në mënyrë që ata të përballojnë situatën nga pikëpamja emocionale dhe të vazhdojnë jetën e tyre normalisht.

“Qeveria bullgare na ka ndihmuar që në momentin e parë - 200 mijë leva janë dhënë në ndihmë nga Ministria e Punëve të Jashtme bullgare” – shpjegoi gjithashtu Ambasadorja, duke përmendur ndihmën humanitare të ofruar nga MPB-ja bullgare dhe Kryqi i Kuq Bullgar me tenda, batanije, çarçafë dhe materiale higjienike. “Po ashtu disa fondacione, edhe pse me shuma të vogla, kanë bërë transferta në numrat që janë hapur për solidaritet me Shqipërinë. Në këtë moment edhe një kontribut i vogël bën ndryshimin për Shqipërinë dhe shqiptarët. Dua të falënderoj për një gjest të veçantë të një familjeje bullgare që jeton në Francë, të cilët ofruan shtëpinë e tyre në Bullgari për të strehuar një familje shqiptare. Këto janë gjeste të vogla, të cilat tregojnë shumë...”

Foto: dosja.al dhe Ambasada e Republikës së Shqipërisë në Sofje

Më shumë nga rubrika

Qendra e Sofjes transformohet në një “qytet të verës”

Një qytezë speciale e verës në qendër të Sofjes, mbi 1000 lloje verë prej 12 shteteve ballkanike, një program i larmishëm muzikor dhe kulinar - e gjithë kjo i pret vizituesit e Festivalit të Dhjetë Ndërkombëtar Ballkanik të verës, i cili do të..

botuar më 21-06-17 7.15.PD

Tri arushka u shpëtuan në Rodopet

Fati i tri arushkave në rajonin e malit Rodope preokupoi shoqërinë bullgare. Pas një operacioni tjetër të shpëtimit në rajonin e qytetit Smoljan, i treti me radhë në dhjetë ditët, ekspertët shtetërorë nga rajoni, përgjegjës për ruajtjen e larmisë..

botuar më 21-06-16 1.45.MD

Më pak aplikime, por më shumë seksione zgjedhore

Një ditë para afatit të fundit për aplikim për votim jashtë vendit – 15 qershor, u paraqitën më se 55 000. Nuk ka gjasa që deri në fund të ditës së sotme numri i tyre të arrijë 87 216 aq sa ishin në zgjedhjet e mëparshme parlamentare më 4 qershor...

botuar më 21-06-15 12.47.MD