Programi i ditës

Zhvillimi i partive politike në Bullgari

Pas ndryshimeve demokratike në vend në vitin 1989 sistemi politik bullgar kaloi përmes dy etapave të zhvillimit. Etapa e parë ishte deri në vitin 2001. Ajo dallohej me modelin e vet partiak me dy pole, të veçuara rreth dy blloqeve. Blloku i pari u formua nga..

botuar më 10-06-14 11.43.PD
Drejtorja e agjencisë sociologjike “Alfa Research” Borjana Dimitrova

Shtohen kritikat shoqërore ndaj pushtetarëve

Për herë të parë kritikat ndaj kabinetit të partisë GERB filluan të dominojnë mbi miratimin dhe përkrahjen. Në të njëjtën kohë shihet edhe ulja e përkrahjes për kryeministrin Bojko Borisov, megjithëqë besimi ndaj tij mbetet më i lartë – 40 për qind, se sa..

botuar më 10-06-09 11.57.PD
Julij Pavllov - drejtor i Qendrës për analizë dhe marketing

Një pjesë më e madhe prej bullgarëve janë për ruajtjen e drejtimit të tanishëm

Mezi 18% janë optimistët në Bullgari të cilët mendojnë se gjendja në vend do të përmirësohet gjatë muajve të ardhshëm. Ata janë pakësuar me 12 pikë kundrejt tetorit të vitit të kaluar, kur optimistët i kanë tejkaluar pesimistët: 31 kundrejt 19%. Këtë e..

botuar më 10-04-22 12.51.MD
Ministri i financave Simeon Djankov paraqiti para parlamentit masat në përkrahje të tregut të punës, të cilat janë pjesë e kompleksit të tërësishëm të masave kundër krizës.

Aspekti social i masave kundër krizës

Kriza globale financiare e ekonomike erdhi në Bullgari më vonë, por edhe më vonë do të ikë. Që t’i kufizojë pasojat e saj qeveria miratoi një pako masash kundër krizës, të cilat parashikojnë një disiplinë të rreptë financiare për zvogëlim të shpenzimeve dhe..

botuar më 10-04-06 12.25.MD

Kuvendi Popullor hodhi poshtë impiçmentin e parë të presidentit

Vetëm 6 vota nuk i mjaftuan shumicës parlamentare, që të pranohet propozimi i partisë në pushtet GERB për shkarkimin e presidentit Georgi Përvanov nga detyra. Shkak për këtë u bë stenogrami dhe incizimi i përhapur prej tij për takimin me zëvendës..

botuar më 10-04-01 12.28.MD

Vit i sfidave për qeverinë e GERB

Përballimi i pasojave të krizës ekonomike, luftimi i kriminalitetit të organizuar dhe korrupsionit, realizimi i reformave në sfera të ndryshme, marrja e vendimeve të lidhura me politikën energjetike – këto janë sfidat kryesore, para të cilave gjendet qeveria..

botuar më 10-03-01 1.08.MD

Bullgaria si një shembull pozitiv për politikanë të rinj nga Evropa

Me ftesën e organizatës rinore të partisë në pushtet GERB dhe me mbështetjen e fondacionit “Konrad Adenauer” 80 politikanë të rinj nga 20 vende nga BE-ja dhe Ballkani, përfshi Serbia, Maqedonia, Kosova, Ukraina etj., morën pjesë në konferencën e organizatës..

botuar më 10-02-22 11.09.PD
“Jam i bindur se një politikë e jashtme nuk mund të jetë e suksesshme pa qenë e suksesshme politika e brendshme e një shteti.” – deklaroi Nikolaj Mlladenov.

Ministri i ri i punëve të jashtme Nikolaj Mlladenov zuri postin

Prioritetet e Bullgarisë – hyrja në Shengen dhe Eurozonë, janë prioritete edhe të Ministrisë së Punëve të Jashtme, tha ministri i jashtëm i ri Nikolaj Mlladenov, i cili mori postin pas dorëheqjes së Rumjana Zhelevës. Sipas tij pritjet ndaj këtij posti janë..

botuar më 10-01-28 12.09.MD
Kryeministri i Bullgarisë Bojko Borisov (majtas) bashkë me presidentin Georgi Përvanov

Problemet e Bullgarisë përcaktojnë qëllimet strategjike në politikë

Ekonomia bullgare nuk ka një profil të qartë. Prandaj kriza tek ne mund të jetë më e thellë dhe me pasoja më të rënda. Këtë e deklaroi presidenti bullgar Georgi Përvanov në debatin e nisur prej tij në fund të javës së kaluar në Sofje mbi strategjinë për..

botuar më 10-01-25 1.38.MD

Puna e Kuvendit Popullor në vështrimin e analizatorëve

Insituti për politikë moderne përgatiti raportin e parë të këtij lloji për veprimtarinë e Legjislaturës së 41 të Kuvendit Popullor, e cila u zgjodh gjatë korrikut të këtij viti. Me të vihet fillimi i një monitorimi sistematik të punës ligjdhënëse të..

botuar më 09-12-21 5.06.MD