Elica Gjeorgjieva i intrigoi lexuesit francezë me romanin “Kozmonautët vetëm kalojnë”

Një vajzë e cila mëson në një shkollë që mban emrin e një kozmonauti dhe ëndërron të bëhet kozmonaute. Ajo rritet në një kohë kthesë midis dy epokave – midis shkatërrimit të komunizmit dhe demokracisë. Dhe me ndryshimet brenda saj, ndryshojnë dhe pamjet të cilat shoqërojnë ndarjen e saj me fëmijërinë. Vrimat nëpër rrugë bëhen gjithnjë e më të mëdha, makinat janë gjithnjë e më të larmishme, bien piramidat financiare, falimentojnë dhe bankat...

Kjo histori e treguar përmes syve të një fëmije  dhe e cila ndjek sesi dështimi i sistemit totalitar dhe ndryshimet demokratike pasuese hyjnë drejtpërsëdrejti në jetën tonë dhe i transformojnë nocionet tona të vlerave, është botuar përpara dy vjetëve nga shtëpia e madhe botuese franceze “Galimar” dhe vazhdon të fitojë dekorata. Autorja e saj është Elica Gjeorgjieva e cila ka lindur gjatë vitit 1982 - dëshmitare e viteve të transformimit personal dhe social.

Elica Gjeorgjieva jeton në Francë që në moshën 18 vjeçare. Përfundon kinema në Lion, punon si autore e filmave dokumentarë, bën shfaqje letrare. Shkruan romanin e vet “Kozmonautët vetëm kalojnë” në gjuhën franceze dhe e kthen në një punë diplome gjatë kohës së specializimit të saj në shkrimin krijues letrar në Paris. Mendon se humori i rëndë dhe vetë ironia në libër fitojnë simpatitë  e lexuesve, pavarësisht se dhe ata nuk i njohin në detaje ngjarjet tek ne. Romani arrin dhe deri në disa shkolla franceze.

"Ky qe rezultati i një dekorate të gjimnazistëve, të cilën e fitova në Francën Qendrore dhe në sajë të së cilës vizitova shkolla të shumta – tregon Elica Gjeorgjieva. Në roman deri në një shkallë të madhe është jeta ime, por po kështu dhe jeta e të gjithë bullgarëve. Gjatë ardhjes sime të parë në Francë isha gjimnaziste dhe u takova me gjimnazistë dhe atëherë i dhashë llogari vetes sesi vërsnikët e mi të këtushëm asnjëherë nuk kanë jetuar në një kontekst kaq stimulues - pavarësisht dhe të vështirë në plan social, por prapë së prapi interesantdhe me potencial. Ne sikur u rritëm shumë më shpejt dhe ky ndryshim i ndikoi jetën tonë."

Që të mund gjimnazistët të cilët për herë të parë ndeshen me këtë histori, ta kuptojnë, unë takohem paraprakisht me mësuesit e letërsisë, historisë dhe gjeografisë- shton Elica Gjeorgjieva.Në këtë mënyrë pedagogët sqarojnë në orët e mësimit jo vetëm intrigën në roman, por dhe kontekstin historik me shkatërrimin e Murrit të Berlinit.

Dhe derisa në Bullgari akoma po diskutohet sesi të mësohet komunizmi në shkollat, në Francë ai tanimë është në programin e klasës së fundit të gjimnazit si një element nga historia moderne. Se si ky regjim të mund të kuptohet nga nxënësit?

"Mendoj se një teknikë e mirë për studimin e historisë është që kjo të bëhet përmes artit, letërsisë, kinematografisë, që të mos të mbetet ajo vetëm fakte abstrakte – thotë Elica. Për shembull, përmes momentit personal në roman nxënësit mundin shumë më lehtë ta kuptojnë , pavarësisht se si adoleshentë nuk kanë jetuar në një kontekst të ngjashëm ekonomik. Përfshi dhe faktin se, ata po kështu interesohen për markat e ndryshme të këpucëve dhe në kopertinën e pasme të librit thuhet “Gjyshi yt është komunist, por i vërtetë , jo si këpucët Nike”. Kështu përmes kësaj loje shikohet sesi faktet e mëdha gjithmonë janë krahasuar me njëfarë detaje nga jeta e përditshme  të çdo një gjimnazisti, pavarësisht se në cilin vend jeton ai."

Aktualisht Elica Gjeorgjieva punon mbi filmin e saj të ri, i cili tregon për një vajzë bjelloruse, babai i së cilës zhduket në mënyrë misterioze. Po përgatit dhe pjesëmarrjen e vet në përmbledhjen “Vajzat nga lindja” me tekste të shkrimtareve nga Evropa Lindore.  “Kozmonautët vetëm kalojnë” ishte seleksionuar për dekoratën e “Folio”- s ( një koleksion me romane në formë xhepi të shtëpisë botuese “Gallimard”) në konkurrencë me përgjithësisht 130 libra dhe të zgjedhur vetëm 6 prej tyre.

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Foto: arkiv personal

Më shumë nga rubrika

Një muze në Romë po hap dyer për “Bullgarinë përmes qelqit të kohës”

Nga data 12 dhjetor deri më 12 janar muzeu, i cili i kushtohet jetës së romakëve – Museo di Roma in Trastevere, në kryeqytetin italian do të jetë mikpritës i ekspozitës interaktive me titull “Bullgaria përmes qelqit të kohës”, mbështjellë nga aroma..

botuar më 19-12-08 1.35.MD

Agela Rodel e prezanton letërsinë bullgare përpara botës anglishtfolëse

Amerikania Angela Rodel zgjedh të jetojë dhe të punojë në Bullgari akoma përpara 15 vjetëve. Që atëherë ajo këndon këngët të cilat janë me një tingëllim etno bullgar bashkë me muzikantët nga grupi “Gollogan”. Merr pjesë në disa filma artistikë të..

botuar më 19-12-07 10.30.PD

Vdiq artistja e njohur e teatrit bullgar Stojanka Mutafova

Sot në mëngjes vdiq artistja e njohur e teatrit dhe e kinemasë bullgare  Stojanka Mutafova në moshën 97 vjeçe. Gjatë javëve të fundit ajo qe në spital pas problemeve të cilat i kishte me fshikëzën e tëmthit, të cilat kërkuan një operacion të..

botuar më 19-12-06 12.10.MD