Programi i ditës
Madhësia e tekstit
Radioja Kombëtare Bullgare © 2024 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Shën Ivan i Rillës – shenjtori më i madh bullgar

Foto: rilskimanastir.org

Më 19 tetor Bullgaria ortodokse shënon nderin e mbrojtësit të saj qiellor Shën Ivan Rillski /876-946/.

Deri në moshën 25 vjeç ai ka qenë bari i zakonshëm.Ka hedhur poshtë qëllimin për pasuri, ndërsa lakmia dhe zilia sipas tij kanë qenë veset më të mëdha, të cilat i kanë penguar njerëzit në rrugën e lartësimit të shpirtit. Ka jetuar në kohën e mbretit bullgar Petër I dhe në fundin e jetës së tij ka themeluar një prej manastireve më të respektuara nga të gjithë bullgarët – Manastirin e malit Rilla.

Jeta e tij ka kaluar në një periudhë tepër të vështirë për njerëzit, në kushtet e pabarazisë sociale për shkak të sistemit të zhvilluar feudal. Vetë mbreti Petër ka treguar respektin e vet të madh ndaj shenjtorit, duke ndërmarrë udhëtimin e gjatë nga kryeqyteti i atëhershëm i Bullgarisë – Veliki Presllav, deri në malin Rilla, për ta parë shenjtorin dhe për t’i dëgjuar fjalët e tij të urtë. Sot lipsanët e Ivan Rillskit ruhen në Manastirin e Rillës.

19 tetor është gjithashtu dita e mjekëve bullgarë dhe festa e Seminarit të Sofjes “Shën Joan i Rillës”.Последвайте ни и в Google News Showcase, за да научите най-важното от деня!

Më shumë nga rubrika

Mitorpoliti Daniili i Vidinit

Hiri i Frymës së Shenjtë është në unitetin, pastërtinë e besimit dhe devotshmërinë

Menjëherë pas festës së madhe të krishterë të Rrëshajave, po festojmë ditën e Shpirtit të Shenjtë - personi i tretë i Trinisë së Shenjtë. Festa kishtare është gjithashtu e fundit para festës së të Gjithë Shenjtorëve, e cila përfundon ciklin e Pashkëve...

botuar më 24-06-24 1.03.MD

E Shtuna e Shpirtrave

Çdo vit të shtunën para festës së madhe të krishterë të Rrëshajëve, Kisha kremton të Shtunën e Shpirtrave që është e dyta brenda vitit, të cilën populli bullgar e quan ndryshe edhe si e Shtuna e Shpirtrave e Qershisë, sepse përkon gjithmonë me stinën e..

botuar më 24-06-22 8.00.PD

Thesaret trake do të paraqiten në një ekspozitë botërore në SHBA

Pothuajse njëqind eksponate nga Muzeu Historik “Iskra” ("Shkëndija") në qytetin e Kazanllëkut (Bullgaria Qendrore) do të shfaqen në një ekspozitë botërore të artefakteve të thesareve trake në Muzeun “Paul Getty” në Los Anxhelos në fund të vitit,..

botuar më 24-06-20 12.03.MD