NA DËGJONI

NA DËGJONI

Shumëllojshmëria e gjuhëve është një pasuri e madhe, me të cilën shumë pak media në botë mund të krenohen. Ne jemi një prej tyre. Tashmë mbi 80 vjet nëpërmjet programeve të Radio Bullgarisë Radioja Kombëtare Bullgare i ofron botës informacion nga dhe për vendin tonë në gjuhë të ndryshme.

Fillimi u vu në vitin 1936, kur Radio Sofja filloi transmetimet e veta me valë të shkurtra, në fillim – në esperanto, ndërsa një vit më vonë – në frëngjisht, gjermanisht, anglisht dhe italisht. Gjatë viteve të kaluara numri i gjuhëve të huaja në të cilat Radioja Kombëtare Bullgare transmetonte u rrit me shqipen, spanjishten, rusishten, portugalishten, turqishten, arabishten, greqishten, serbishten...

Që nga viti 1992 programet e Radios Kombëtare Bullgare për jashtë e morën emrin “Radio Bullgaria”, ndërsa nga muaji maj i vitit 2004 ekipi i tyre mirëmban faqen shumëgjuhëshe të Radio Bullgarisë në internet. Radio Bullgaria transmeton edhe programe në turqisht për rajonet me popullsi të përzier në vend, të cilat gëzojnë një interes të madh.

Sot Radio Bullgaria ju ofron në faqet e saj në internet informacion të sigurt për ngjarjet aktuale në vend, për ekonominë dhe politikën e Bullgarisë, për turizmin dhe historinë, për traditat dhe kulturën, për mikpritjen dhe karakterin e bullgarëve.

Përveç se mund të na lexoni, gjithashtu mund të na dëgjoni! Në gjuhën tuaj...

Mirë se keni ardhur!

“Bullgaria në skenën botërore” është theksi i sivjetshëm i “Ambasadorit për një ditë”

Sivjet Ambasada e Republikës së Shqipërisë në Sofje përsëri është pjesë e nismës “Ambasador për një ditë” . Iniciativa filloi para tri vjetëve dhe organizohet nga përfaqësia diplomatike e Britanisë së Madhe tek ne. Konkursi për ese për nxënëset në moshë..

botuar më 20-02-20 2.09.MD

12 vjet pas Pavarësisë së Kosovës Ambasadori Edon Cana është optimist për marrëdhëniet regjionale dhe bilaterale

Për ne si shtet i ri roli i Bullgarisë është shumë i rëndësishëm, sepse Bullgaria si në vitin 1999, po ashtu dhe në vitin 2008 kishte dhënë një mbështetje të parezervë për Kosovën. Kështu që edhe Bullgaria ka një rol të veçantë në historinë e..

botuar më 20-02-17 11.38.PD

Radio Bullgaria mbush 84 vjeç

Radio Bullgaria lindi më 16 shkurt 1936 – vetëm 13 muaj pasi radio-transmetimi në Bullgari u bë pronë shtetërore, ndërsa radioja bullgare, atëherë me emrin Radio Sofja, startoi zyrtarisht veprimtarinë e vet. Kjo ndodhi ditën e diel, kur me ndihmën..

botuar më 20-02-16 8.35.PD

Në Sofje Matthew Palmer diskuton të ardhmen e Ballkanit Perëndimor

Zv. Ndihmës Sekretari shtetëror i SHBA-së për çështjet evropiane dhe aziatike Matthew Palmer bisedoi në Sofje për përshpejtimin e integrimit euroatlantik të Vendeve të Ballkanit Perëndimor. Me ftesë të Ambasadores së SHBA-së tek ne znj. Hero Mustafa u..

botuar më 20-02-11 4.09.MD
Mbeturinat e  Fabrikës së Sheqerit në Sofje, fundi i vitit 2019

Godinat industriale nga koha e modernizmit – me një fat të mjerë

Dy kritikë të rinj arti i venë vetes për qëllim gjatë vitit të tanishëm të drejtojnë vëmendjen mbi arkitekturën e neglizhuar industriale nga koha e modernizmit bullgar. Trashëgimia  e tij në periudhën midis të dyja luftërave botërore, sot po..

botuar më 20-02-03 3.07.MD

Piktori Minço Kacarov i njohur në Paris, por i panjohur në Bullgari

Gjatë vitit 1891 lindi Minço – fëmija i katërt në familjen e Todor Kacarit nga Brezovo (Bullgari Jugore). Fëmija lindi me dorë të djathtë të pazhvilluar, por do të kapte furçën me dorën e majtë, sepse u bë piktor – i njohur më shumë jashtë shtetit sesa..

botuar më 20-02-01 10.30.PD

Zdravka Evtimova: Do të doja që ta mos thyejmë qafën dhe të mos përkulemi

Ka histori të bukura, por të mbytura në kënetën e fjalëve të dobëta e të ngatërruara. Ka dhe të tjera – me të vërtetë frymëzuese, të cilat fluturojnë në vetëdije me lehtësinë e zogjve. Sikurse me krahë të hapura, historitë e Zdravka Evtimovës lëvizin..

rinovuar më 20-01-21 6.06.MD

Kryeveprat arkitekturore të Sofjes me mision diplomatik

Gjatë vitit të kaluar Bullgaria shënoi një sërë përvjetorësh të rëndësishëm, të lidhur me vendosjen e marrëdhënieve diplomatike me disa nga shtetet më të mëdha dhe me influencë më të madhe evropiane. Nën shenjën e përvjetorit të 140-të të bashkëpunimit..

rinovuar më 20-01-17 11.48.PD

Manastiri Arapovski – mbrojtës i fesë së krishtere dhe identitetit bullgar

Manastiri Arapovski “Shën e Diela”, që ngrihet në juglindje të qytetit Asenovgrad, është manastiri i vetëm ndërtuar në kohën e pushtetit osman. Gjatë viteve të Rilindjes Kombëtare Bullgare ai luajti rol të rëndësishëm në ngjalljen shpirtërore dhe..

botuar më 20-01-17 11.06.PD

Bota sakrale e Lika Jankos

Jeta kulturore e Sofjes prej disa javëve e këtej vë theks mbi piktoren Lika Janko. Krahas me krijimet e saj më të njohura, ekspozitat në galeritë “Loran “ dhe “Kontrast” përfshijnë vepra të pa prezantuara deri tani. Galeria Kombëtare “Kuadrat 500” tregon..

botuar më 20-01-11 10.35.PD