Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Baldakini katër shekullor i altarit në Manastirin Baçkovski shkëlqen me bukuri të re

Foto: BTA

Argjendari Milen Vodeniçarski restauroi baldakinin e altarit të kishës kryesore të Manastirit Baçkovski “Fjetja e Shën Hyjlindëses”në afërsi të qytetit Asenovgrad. Bashkë me ekipin ai pastroi emalin, rivendosi copëzat që mungonin dhe lyri me flori baldakinin i cili është pothuajse katër shekujsh. Baldakini u punua në vitin 1632 nga disa mjeshtër nga qyteti Çirpovci dhe është më i vjetri i ruajtur tek ne. Ai u punua prej argjendi, bakri, bronzi me ornamente të lyera me flori, zbukurime filigrani me emal me ngjyra.

Më shumë nga rubrika

Ikona bullgare prej mozaiku është ndër ikonat më të respektuara në Nazaret

E quajnë qytetin izraelit Nazaret “lulja e Galilesë” dhe qytet i Ungjillëzimit të Hyjlindëses, pra aty ku Virgjëresha Mëri dëgjoi lajmin e gëzueshëm se u zgjodh të lind Birin e Zotit. Dikur aty jetuan Josif dhe Mëri dhe Jisu kaloi fëmijërinë pas..

botuar më 20-03-29 9.25.PD

Ungjillëzimi – festa e Kishës “Shën Sofia”

Kisha “Shën Sofia” e cila ngrihet në qendrën e kryeqytetit është pjesë e pandarë e historisë së qytetit dhe konsiderohet një prej simboleve të tij. Sipas priftit Angell Angellov kisha mban emrin e Urtësisë së Zotit – Fjalën, jo e martires së lashtë..

botuar më 20-03-25 12.28.MD

Kafka proto-bullgare, të përzgjatura si ato të faraonëve, ka në Muzeun e Historisë së Mjekësisë në qytetin Varna

Gjatë vitit 1858 mirëbërësja e madhe Paraskeva Nikolau i la si trashëgimi qytetit të saj të Lindjes Varna 25 mijë rubla të argjendta për “një shtëpi për vizita të të sëmurëve, të jetimëve, të njerëzve shumë të moshuar dhe të privuar nga mendja”. Në sajë..

botuar më 20-03-20 1.34.MD