Dokumente tregojnë për korrespondencën personale midis Vazovit dhe Evgjenia Mars

Foto: trud.cc, vagabond.bg

Dokumente të vlefshme lidhur me marrëdhëniet midis Patriarkut të letërsisë bullgare Ivan Vazov /1850-1921/ dhe muzës së tij - shkrimtare, përkthyese dhe veprimtare shoqërore Evgenija Mars, tashmë janë në dispozicion në fondin e Agjencisë Shtetërore “Arkivat”. Ato përfshijnë 106 letra, 40 kartolina, 20 portrete të Vazovit me përkushtim.

Të dy kanë komunikuar aktivisht në periudhën që nga viti 1905 deri në vitin 1921, por dhe deri më sot karakteri i lidhjes së tyre mbetet i paqartë. Në çdo një nga letrat e veta Evgenija Mars përdor formën e sjellshme të adresimit ndaj poetit. Nga përmbajtja e letrave, mund të thuhet se të dy kanë pasur dy qëllime. Nga njëra anë për ta ka qenë me rëndësi të komunikojnë, kurse nga ana tjetër, mbase të krijojnë premisa për thashetheme për veten e vet, që t'i komentojnë në hapësirën publike.


ORA E MBRËMJES

Ora e mbrëmjes afron.

Perëndimin e zjarrtë na dërgon

të fundit buzëqeshje si urim,

heshtas natyra kërkon qetim,

në lodhje të ëmbël, limonti e pasion.

Ora e mbrëmjes afron...


Përktheu: Olmbi Velaj, "Antologjia e poezisë ballkanike", Athinë, 2000


Më shumë nga rubrika

Ikona bullgare prej mozaiku është ndër ikonat më të respektuara në Nazaret

E quajnë qytetin izraelit Nazaret “lulja e Galilesë” dhe qytet i Ungjillëzimit të Hyjlindëses, pra aty ku Virgjëresha Mëri dëgjoi lajmin e gëzueshëm se u zgjodh të lind Birin e Zotit. Dikur aty jetuan Josif dhe Mëri dhe Jisu kaloi fëmijërinë pas..

botuar më 20-03-29 9.25.PD

Ungjillëzimi – festa e Kishës “Shën Sofia”

Kisha “Shën Sofia” e cila ngrihet në qendrën e kryeqytetit është pjesë e pandarë e historisë së qytetit dhe konsiderohet një prej simboleve të tij. Sipas priftit Angell Angellov kisha mban emrin e Urtësisë së Zotit – Fjalën, jo e martires së lashtë..

botuar më 20-03-25 12.28.MD

Kafka proto-bullgare, të përzgjatura si ato të faraonëve, ka në Muzeun e Historisë së Mjekësisë në qytetin Varna

Gjatë vitit 1858 mirëbërësja e madhe Paraskeva Nikolau i la si trashëgimi qytetit të saj të Lindjes Varna 25 mijë rubla të argjendta për “një shtëpi për vizita të të sëmurëve, të jetimëve, të njerëzve shumë të moshuar dhe të privuar nga mendja”. Në sajë..

botuar më 20-03-20 1.34.MD