Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Këngëtarja pop Sofija nxori një album të ri të titulluar “Rruga drejt teje”

Foto: arkiv personal

Sofija Gjeorgjieva, e njohur vetëm si Sofija , gjen vendin e vet  në skenën vendase të muzikës pop përpara më shumë se 15 vjetëve. Kënga e cila është bërë shkak që kjo të rastis është “Talismani blu”-një kompozicion i cili edhe sot e kësaj dite është një markë e ruajtur për këngëtaren pop. Viti 2004 është viti në të cilin ajo boton albumin e vet debutues, i cili mban emrin e kësaj kënge. Pasojnë këngë të cilat Sofija nuk i mbledh në një album. Deri në vitin 2019 i cili është i rëndësishëm për këngëtaren, me qenë se ajo bëri një farë kthimi  në skenën pop me albumin e vet të dytë, të titulluar “ Rruga drejt teje”. Albumi përmban 11 këngë dhe është në gjuhën bullgare.

“Rruga drejt teje” është kënga, me emrin e së cilës doli dhe albumi im të dytë. Muzika është e shkruar nga Momçill Koleve, aranzhimi është i djalit të tij Kallojan, kurse teksti është i shoqes sime të mirë Lina Shishkova tregon Sofija. Në këtë album kam mbledhur të gjitha këngët, të cilat i kam kënduar në periudhën  e daljes së albumit tim debutues “Talismani blu” deri tani. Një shoku im i ngushtë është “fajtori” ti mbledh në një album, me qenë se nuk ndodhesha në një periudhë, në të cilën të kem një dëshirë të ngjashme. Kuptohet se tani fare nuk më vjen keq për këtë. Kënga e parë quhet “Për ty” dhe është në bazë të muzikës së të dy amerikanëve. Teksti është i Aleksandër Petrovit. Pason kënga “Motra e erës” muzika dhe aranzhimi janë të Ivan Ivanovit, kënga “Jam e fortë” është e Krasi Todorovit, kurse në këngën “Frymë dhe zjarr” përsëri punoj me Momçill Kolevin, kurse teksti është i Jana Llazarovës. Unë jam konservative  dhe prandaj emri më i përmendur në album është i Momçillit. Ai shkroi  dhe këngën tjetër-“Ndahemi ngadalë”, përsëri me tekst të Aleksandër Petrovit. Kjo nuk është një befasi, me qenë se ai është një nga shkruesit më të dashur prej meje të teksteve. “Imazhi në formë pasqyre” është një duet, të cilin e incizova me këngëtarin e njohur të xhazit Vasill Petrov. Muzika është e Ogi Cvetkovit, kurse bashkë me Lili Jonçevën realizuan dhe aranzhimin. Ajo më ndihmoi shumë kur qesh në Londër, sepse këtë këngë e këndova vet fillimisht aty. Lili gjeti muzikantë dhe studio , në të cilën kjo të rastis. Dhe pasi u ktheva në Bullgari , miku im – Panço Malezanov, dha idenë ta incizoj përsëri, kësaj radhe me Vasill Petrovin. Ai po kështu e pëlqeu këngën dhe në këtë mënyrë u formua një duet i shkëlqyer. Një kompozicion tjetër shumë i rëndësishëm për mua në këtë album është  “Heshtje e kristaltë” me qenë se në të munda të përmbledh krijues jashtëzakonisht të mëdhenj, nga të cilët jam mësuar dhe i adhuroj. Përveç emrat tanimë të njohur mirë Momçill Kolev dhe Aleksandër Petrov, ndaj tyre u bashkuan Boris Karadimçev /aranzhim/ dhe Bobi Vëllçev /piano/. Jam shumë e lumtur se punova me ta, me qenë se mësova shumë.  

Sofija ka një periudhë 5 vjeçare si të thuash “angleze” në të cilën ka qenë afër muzikës pop në Ishull. Megjithëkëtë ajo mban shumë për stilin e vet muzikor. Në albumin “Rruga drejt teje” ndihet një ndikim nga new wave rryma. Prandaj mban dhe frymën e viteve 90 , por me një muzikalitet modern të përshtatur me kohën, shton këngëtarja bullgare pop.

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Më shumë nga rubrika

Violinistja Tanja Tingarova – një jetë si përrallë

Një vajzë në moshën 30 vjeçe që ka udhëtuar në mbarë botën për shkak të talentit të vet – kështu shkurtimisht mund të përshkruajmë violinisten Tanja Tingarova, e cila ka lindur në Plovdiv. Ajo thotë se ka filluar t’i bie veglës magjike që në moshën 6..

botuar më 20-03-28 11.05.PD
Simeon Shterev

U nda nga jeta Simeon Shterevi – njeri prej muzikantëve të mëdhenj xhaz në Bullgari

Më 26 mars u nda nga jeta profesori Simeon Shterev – flautist, pedagog dhe kompozitor, njeri prej muzikantëve më të mëdhenj xhaz në Bullgari. Ai lindi më 24 tetor të vitit 1943 në Sofje. Mbaroi Akademinë Kombëtare Muzikore në Sofje si muzikant..

botuar më 20-03-27 1.16.MD

Petër Krumov: “Shiko rrafshinën e Dobruxhës dhe do të kuptosh se ia vlen të punosh për të”

Një jetë e tërë e cila i kushtohet muzikës tradicionale të krahinës së Dobruxhës – këto fjalë më saktë e përshkruajnë kontributin krijues të kompozitorit tonë të njohur dhe dirigjent Petër Krumov. Përkushtimin e tij në shërbim të..

botuar më 20-03-27 10.19.PD