Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

12 vjet pas Pavarësisë së Kosovës Ambasadori Edon Cana është optimist për marrëdhëniet regjionale dhe bilaterale

Për ne si shtet i ri roli i Bullgarisë është shumë i rëndësishëm, sepse Bullgaria si në vitin 1999, po ashtu dhe në vitin 2008 kishte dhënë një mbështetje të parezervë për Kosovën. Kështu që edhe Bullgaria ka një rol të veçantë në historinë e shtetëformoimit të Kosovës – tha Ambasadori i Republikës së Kosovës në Sofje z. Edon Cana në ditën festive të Pavarësisë.

Sfidat e shumta na kanë bërë edhe më të fortë” – vazhdoi Ambasadori. “Por përveç politikës mund të them se arritja më e madhe do të ishte në aspektin e sportit – se si të rinjtë tanë e demonstrojnë dëshirën t’i tejkalojnë sfidat për të fituar, për të qenë kompetitivë dhe dua të veçoj se për mua ato ndjenja të fitores së Majlinda Kelmendit në Brazil gjatë garave olimpike, fitoret e ekipit të futbollit të Kosovës dhe të shumë atletëve dhe sportistëve të ndryshëm, janë arritja më e madhe për ne sot. Sepse tani Kosova dhe populli i saj janë të barabartë me shtetet e tjera të rajonit dhe kanë mundësi të barabarta... Dhe në 12-vjetorin e Pavarësisë mund të them që arritja ndoshta më e madhe është aftësia, potenciali dhe dinamika e demokracisë së Kosovës për t’i tejkaluar ndryshimet. Si në rastin e fundit kur Kosova ka demonstruar një maturitet të jashtëzakonshëm demokratik me zgjedhjet shumë të mira, një stabilitet politik. Kështu që Kosova provoj se ka një demokraci mjaft e shëndoshë”.  

Ju ftojmë të dëgjoni tërë intervistën me z. Edon Cana, në të cilën ai foli për marrëdhëniet në Ballkan pas formimit të qeverisë së re të Albin Kurtit, për normalizimin e dialogut me Serbinë, për perspektivën e bashkëpunimit Bullgari-Kosovë, sidomos në aspektin ekonomik.


Më shumë nga rubrika

Ngjarjet me adresë ballkanike

"Mini Shengeni" ballkanik-perëndimor do të ketë një emër të ri Në forumin e ardhshëm ekonomik për një bashkëpunim regjional në Shkup, më 28 dhe 29 korrik, do të firmosen 3 marrëveshje, njoftoi presidenti i Serbisë Aleksandër Vuçiç, pas..

botuar më 21-07-23 3.03.MD

A mund të ketë konsensus politik në Parlamentin e ri bullgar?

Fjalimet e kryetarëve të grupeve parlamentare në Legjislaturën e 46 të Kuvendit Popullor në ditën e tyre të parë të punës, riafirmuan dëshirën për të ndryshuar modelin aktual të qeverisjes dhe ambicien për dialog me fituesin e zgjedhjeve - "Ka një..

botuar më 21-07-22 1.27.MD

Anëtarët e parlamentit të 46-të u betuan

“Sovrani ju zgjodhi dhe unë mbështetem tek mençuria e tij, le të punojmë për ëndrrën e këtij populli të mund të ketë një Bullgari të prosperuar”. Me këto fjalë deputetja më e moshuar Mika Zajkova hapi parlamentin e ri të 46-të. Gjatë seancës..

botuar më 21-07-21 6.25.MD