Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Cilësia e jetesës në Bullgari është një madhësi relative

Foto: Eurostat

Prej viteve Bullgaria “mban” vendet e fundit për nga cilësia e jetës në Bashkimin Evropian. Dhe në qoftë se kishte kohë, në të cilën ne e linim pas vetes Rumaninë, tanimë jemi të fundit në Evropë. Sipas të dhënave të Eurostatit, 54% prej bullgarëve janë të pakënaqur nga cilësia e jetesës së vet. Për krahasim, ky tregues për Bashkimin Evropian si tërësi del në mezi 16,4%.

Në pjesën më të madhe të statistikave Bullgaria mbetet mbrapa madje dhe pas vendeve nga ish kampi socialist, të cilat përpara viteve i ka tejkaluar. Sipas “Indeksit të arritjes 2019”, i cili krahason deri në çfarë shkalle vendet nga Blloku Lindor afrohen deri tek vendet e para anëtare të Bashkimit Evropian, Bullgaria përsëri është në bisht. Për krahasim - Estonia, Çekia dhe Sllovenia renditen në vendin e 13,14 dhe 15 derisa Bullgaria zë vendin e 29 në klasifikimin e përgjithshëm.

Sipas të njëjtit Indeks të Arritjes, vendi ynë paraqitet “më mirë” në kategoritë “Ekonomi” dhe “Drejtim” duke zënë pozitën e 28.

Sa i përket mirëqenies së vet, 70% nga bashkatdhetarët tanë ndihen të pakënaqur. Të dhënat e Eurostatit tregojnë se të ardhurat mesatare ekuivalente vjetore në Bullgari arrijnë 3590 euro, kundrejt 16 843 euro - në Bashkimin Evropian. Lajmi i mirë këtu është se tanimë ndodhemi në “dhomën e pritjes” të eurozonës, gjë e cila sipas analizatorëve supozon forcimin e stabilitetit dhe garanton një mbikëqyrje më të përpiktë evropiane.  

Një stabilitet dhe një respektim të përpiktë të ligjit kërkojnë dhe protestuesit, të cilët tanimë për ditë të 28 lëvizin midis “Trekëndëshit të Pushtetit” dhe  “Orllov Most” /ura emblematike e shqiponjave/ në Sofje, e cila është kthyer dikur në një simbol të demokracisë. Ndaj tyre bashkohen dhe bullgarë prej vendbanimeve të tjera në vend, si dhe gjithnjë e më shumë nga bashkatdhetarët tanë të cilët kanë ikur nga Bullgaria, pikërisht për shkak të mungesës së një perspektive.  


Duke e parë përsëri statistikën, vendi ynë është në fund të klasifikimit dhe me një pabarazi të madhe, me një sistem të keq të kujdesit shëndetësor, një korrupsion të theksuar dhe një liri të ulët të mediave. Kurse kjo gjithnjë e më shumë i shtyn bullgarët, të cilët për shkak të mungesës alternative politike, refuzuan të votojnë.

Sipas një studimi aktual të agjencisë për studime sociale dhe të marketingut “Allfa Risërç”, mbi 60% prej bullgarëve i përkrahin protestat, gjë e cila për vendin tonë do të thotë dhe një përparim shumë i madh sa i përket shprehjes së një pozicioni të unifikuar civil. Për zgjedhje para afatit shpallen 37% nga përkrahësit e protestave. Kurse 66% prej bullgarëve përkrahin “qytetarët të cilët dalin të protestojnë në mënyrë spontane”, vënë në dukje sociologët.

Sa u përket zgjedhjeve të ardhshme parlamentare, analizatorët prognozojnë një rishpërndarje të votave. Ata parashikojnë gjithashtu se në skenën politike do të nguliten rreth 6-7 parti bashhkë me partinë drejtuese GERB në krye.

Çështje kohe është që të kuptojmë sesi konfiguracioni politik do të zgjidhë çështjet më të dhimbshme të shoqërisë bullgare, një nga të cilat është cilësia e jetës në vendin tonë.

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Foto: Eurostat, BTA

Më shumë nga rubrika

Në Bullgari vdekshmëria nga Covid-19 po pakësohet

Bullgaria zë vendin e 25 për nga sëmundja nga koronavirusi dhe vendin e 8 për nga vdekshmëria në Bashkimin Evropian, njoftoi kryeinspektori shtetëror i shëndetësisë Angell Kunçev në brifingun e Shtabit  Operativ Kombëtar. Sipas fjalëve të tij, çdo ditë..

botuar më 20-10-01 3.38.MD

Me prani fizike ose online – viti akademik në universitete filloi

Një vit të ndryshëm akademik fillojnë universitetet në Bullgari. Për herë të parë fushatat e kandidat-studentëve u zhvilluan në një mjedis nga larg, kurse pasi evituan sfidat të punojnë krejtësisht në një mjedis të tillë nga larg, menaxherët e shkollave..

botuar më 20-10-01 2.34.MD

Më shumë fëmijë bullgarë në shkollat e së dielës në Stamboll dhe në Edrene

90 fëmijë do të frekuentojnë shkollat bullgare të së dielës në Turqi gjatë vitit të ri shkollor. Njëra shkollë është në Stamboll, tjetra në Edrene. Në Shkollën e Ekzarkisë Bullgare në Stamboll nuk mësojnë vetëm fëmijë. Aty ofrohet edhe mësimi i..

botuar më 20-10-01 7.05.PD