Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Kthesat e fatit të rotondës “Shën Gjergji” në Sofje

4
Foto: pravoslavieto.com

Sofja propozon mundësi të pakufizuara për shëtitje nëpër gjurmët e historisë. Ndër objektet më të vizituara në kryeqytet është rotonda “Shën Gjergji”.Kjo është godina më e vjetër antike e ruajtur relativisht mirë në qytet. Është ndërtuar në fillim të shekullit të IV, gjatë udhëheqjes së perandorit romak Konstantin i Madh gjatë lulëzimit të Serdikës antike (emri i vjetër i Sofjes).

Kisha-rotondë “Shën Gjergji” ndodhet në zemrën e kryeqytetit dhe më saktë në oborrin e brendshëm të Presidencës, vetëm disa metra larg mbeturinave të kështjellës antike të Serdikës.


Ajo përbën ndërtesë cilindrike me kupolë, që ngrihet 14 metra dhe është e gjerë rreth 9,50 metra.Dhoma e saj e altarit është katrore, ka katër kamare të vendosura simetrikisht, dhe hyrja kryesore e saj ndodhet në murin perëndimor.

Pas njohjes së krishterimit si fe e lejuar në Perandorinë Romake Rotonda është shndërruar nëbaptisterium(një godinë për pagëzime). Gjatë udhëheqjes së Justinianit të Madh (527-565) Rotonda është kthyer në kishë.

Që nga atëherë datojnë edhe afresket e saj. Tempulli ka mbijetuar edhe gjatë zgjedhës osmane, kur është shndërruar në xhami.

Mund të mësoni më shumë për kthesat e fatit të një prej monumenteve kulturore emblema të kryeqytetit të Sofjes në artikullin nga koleksioni i Radio Bullgarisë Rotonda “Shën Gjergji” – histori dhe mistereGaleria

Më shumë nga rubrika

370 vjet nga shtypja e librit të parë bullgar

Më 6 maj mbushen 370 vjet nga botimi i librit të parë të shtypur bullgar – përmbledhjes me lutje “Abagar”. Libri përbëhet nga pesë fletë të mëdha në formën e rrotullave, në anën e përparme të të cilave janë të shtypura lutje të shkurtra apokrife. Fletët..

botuar më 21-05-06 4.36.MD

Dita e Shën Gjergjit jashtë trapezës dhe paradës

6 maji në Bullgari është një festë e madhe – është dita e Shën Gjergjit! Dita e Shën Dëshmorit të Madh Gjergji Fitimprurës është festë e trimërisë dhe e Ushtrisë Bullgare. Kjo është dita në të cilën vihet fillimi i gjysmës verore të punës..

botuar më 21-05-06 8.10.PD

Pse veza e parë e Pashkëve është e kuqe?

Tradita është që vezët e Pashkëve të ngjyrosen Të Enjten e Madhe nga gruaja më e moshuar në familje. Në të kaluarën në shtëpitë më të pasura ngjyroseshin nja 500-600 vezë, kështu që ato të mjaftonin deri në Ditën e Ngjitjes së Zotit Jezu Krisht në..

botuar më 21-04-29 9.05.PD