Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

“Geranea” - parajsa e egër e Dobruxhës

Foto: Facebook / geranea

Ndër fushat pjellore të Dobruxhës turistët bien në një parajsë të vërtetë. Parku ekologjik “Geranea” është i vendosur në një sipërfaqe prej 7 mijë hektarësh në disa kilometra nga vendpushimet detare “Allbena” dhe “Zllatni pjasëci” dhe në 35 kilometra nga qyteti Varna.

Vendi magjeps me bukurinë e vet të egër në çdo kohë të vitit. Për shkak të afërsisë së madhe me detin klima këtu është e butë, kurse shtresë dëbore mbetet shumë rrallë. Miq nga vendi dhe nga jashtë shkojnë në park, që të mund të takohen “sy më sy” me kafshët tipike për këtë vend dhe mjedis si derri i egër, dreri i vjeshtës, sorkadhe, dhi kamerunase, lepuj, fazanë, thëllëza dhe shpendë të tjera të ndryshme grabitqare.

Në park janë ndërtuar 7 kulla. Prej tyre turistët mund të vërejnë në një distancë të parrezikshme kafshët, të cilat lëvizin lirshëm në një mjedis të natyrshëm. Kurse për ata të cilët i pëlqejnë shëtitjet mes natyrës janë krijuar disa shtigje ekologjike me gazebos dhe stola.

Akoma trakët e  lashtë kanë qenë të magjepsur nga kjo krahinë. E kanë quajtur  “Lugina e pranverës” për shkak të klimës së butë dhe të natyrës gjithmonë të gjelbër. Më vonë romakët i kanë dhënë emrin “Geranium”, që në përkthim do të thotë shëndet.


Mund të mësoni më shumë për këtë skaj të paprekur nga qytetërimi duke lexuar publikimin nga koleksioni i Radio Bullgarisë: Parku ekologjik me kafshë të egra pret miq në Dobruxha

Foto: Facebook / geranea

Më shumë nga rubrika

Itineraret e Rodopeve – një vizitë në fshatin Smiljan

Në qoftë se i pyesni bashkatdhetarët tanë se cila është gjella tipike bullgare përgjigja e zakonshme në shumicën e rasteve do të jetë “fasulja”. Çorba aromatike e fasules gjithmonë ka qenë pjesë e trapezës bullgare. Ndërsa lloji më i njohur i fasules..

botuar më 21-01-16 5.25.PD

Sherif Halil Pasha ndërtoi Tombul Xhaminë nga pendimi

Pas më shumë se dhjetë vjet pune Xhamia Tombul tërheq përsëri vëmendjen me shkëlqimin e saj që nga ndërtimi në vitin 1744. Arkitektura e tempullit mysliman të vendosur në qytetin Shumen është e ndikuar nga stili oriental "tulipani", i cili përfshin..

botuar më 21-01-10 6.05.PD

Pse publiku e krahasonte artisten bullgare Adriana Budevska me Sarah Bernhardt

Adriana Budevska mbeti në historikun e teatrit bullgar jo vetëm me rikrijimin e mrekullueshëm të më se 100 roleve, por edhe me një fakt pikant - ajo ishte e para midis aktoreve bullgare që guxoi të dilte në skenë me rroba të pakta. Ylli..

botuar më 21-01-09 6.05.PD