Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Sindikatat presin zgjerim të ekonomisë gri për shkak të Covid-19

Pllamen Dimitrov
Foto: BGNES

Ekonomia gri në Bullgari në vitin 2019 sipas statistikës kombëtare ishte 21 për qind e produktit të brendshëm bruto ose 11.5 miliard euro. Këto para janë jashtë sistemit social dhe shëndetësor. Në kushtet e Covid-19 pritet që kjo kuotë të rritet, tha lideri i Konfederatës së Sindikatave të Pavarura në Bullgari Pllamen Dimitrov lidhur me Javën e Veprimit në fushatën evropiane për punë të deklaruar. Çdo vit buxheti humbet 200 milion euro nga puna e padeklaruar. Dimitrovi tha, se kjo punë ekziston në ekonominë e ligjshme. Të punësuarit kanë kontrata pune, sigurime, por punojnë suplementarisht gjë që nuk paguhet nga punëdhënësit.

Më shumë nga rubrika

Kompanitë do ta vazhdojnë punën në distancë edhe pas pandemisë

¼ prej firmave bullgare kanë aplikuar kushte të zhdërvjellëta të punës për shkak të Covid-19. E njëjta përqindje prej firmave janë gati t’i vazhdojnë masat edhe pas krizës. Prognoza është që të mbeten të punojnë në distancë 50% prej nëpunësve,..

botuar më 20-10-30 12.28.MD

Teori optimiste për bujqësinë bullgare

Menaxhimi i rrezikut në bujqësi është një aspekt i rëndësishëm për zhvillimin e qëndrueshëm të sektorit. Përveç klimës dhe sëmundjeve, të cilat janë rreziqet kryesore në rritjen e bimëve dhe në blegtorinë, një   faktor tjetër hyn në ekuacion –..

botuar më 20-10-29 3.21.MD

Pas fundit të krizës në skenë do të dalin sipërmarrësit socialë

Afro 4700 organizata te ne e quajnë veten ndërmarrje sociale dhe me veprimtarinë e tyre kontribuojnë për 1-2% prej Produktit të Brendshëm Bruto. Në të njëjtën kohë sektori i ekonomisë sociale dhe solidare me Bashkimin Evropian formon 7-8% prej prodhimit..

botuar më 20-10-28 6.05.PD