Programi i ditës

Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Lugina e Beli Iskërit – shijoni natyrën e egër të malit Rilla

Foto: BGNES

Buzë malit Rilla, jo larg qytetit Samokov, njeriu mund të shijojë qetësinë, ajrin e kristaltë dhe natyrën e virgjër larg qytetërimit.

Për këtë qëllim është krijuar një shteg i këndshëm. Ai fillon që nga fshati Beli Iskër dhe ndjek rrymën e lumit me të njëjtin emër, i cili formon një luginë piktoreske. Duke shëtitur në itinerar para jush do të shtrihen pamje të jashtëzakonshme. Tërë gjatësia e itinerarit është 8 kilometra. Pika e tij më e lartë është 1528 metra mbi nivelin e detit. Rekomandohet që vendi të vizitohet në intervalin qershor-tetor.

Shumë afër gjendet vendpushimi Borovec, i cili është pikënisja e një sërë itineraresh drejt pjesëve të larta të malit.

Më shumë hollësi për krahinën piktoreske mund të lexoni në artikullin e Radio Bullgarisë “Shëtitje në luginën e lumit Beli Iskër”.


Më shumë nga rubrika

Më 14 tetor nderojmë Shenjtoren Petka Bullgare

Paraskeva Epivatkam   e njohur tek ne si Petka Bullgare, është ndër shenjtoret më të respektuara nga besimtarët ortodoks në Bullgari. E nderuara Paraskeva jetoi në shekujt X – XI dhe pas vdekjes së prindërve të saj të cilët ishin bullgarë, ajo..

botuar më 21-10-14 7.05.PD

Imazhi mitik i kaprollit – në legjenda, besime dhe këngë

Dreri /kaprolli/ është një nga kafshët më të bukura malore në vendin tonë dhe gëzon një nderim të veçantë në folklorin tonë. Kur Zoti ka për t’u thënë diçka njerëzve, ai dërgon një nga engjëjt e tij ose ndonjë nga shenjtorët, duke e transformuar në..

botuar më 21-10-10 7.50.PD

Rrënojat e qytetit Herakleja Sintika na kthejnë në epokën e antikitetit

Çdo vit më 9 tetor shënojmë Ditën e Kulturës Antike. Bëhet fjalë për ndikimin e padiskutueshëm të Greqisë dhe Romës së Lashtë, të cilat që nga viti 1000 para Krishtit e deri në shekujt VI-VII pas Krishtit përcaktonin zhvillimin e përgjithshëm të..

botuar më 21-10-09 7.45.PD