Radioja Kombëtare Bullgare © 2020 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Zllatogradi është një xhevahir arkitekturor në zemrën e malit Rodopa

Çdo vit më 21 nëntor qyteti Zllatograd shënon festën e tij me program të pasur i cili tërheq mijëra miq në këtë krahinë piktoreske në malin Rodopa. Data nuk u zgjodh rastësisht – kjo është Dita e Çlirimit të qytetit nga pushteti shumëshekullor osman.

Qyteti është një xhevahir i arkitekturës bullgare nga koha e Rilindjes Kombëtare. Ndër këndet tërheqëse është edhe rrugica e zanatçinjve ku mjeshtërit demonstrojnë zanatet e trashëguara nga stërgjyshërit. 

Në qytetin Zllatograd ngre shtat edhe një nga kishat më të vjetra në malin Rodopa, ndërtuar që në kohën e Pushtetit Osman. Kjo është kisha “Fjetja e Hyjlindëses” që daton nga viti 1834. Në qytet u regjistruan 120 monumente arkeologjike dhe arkitekturore. Më shumë për atmosferën e këtij qyteti të vogël malor mund të lexoni në materialin “Zllatograd – nga këtu fillon Bullgarianga koleksioni i Radio Bullgarisë.


Më shumë nga rubrika

Shijoni bukurinë e valleve popullore bullgare

Kostume shumëngjyrëshe, muzikë magjepsëse, valle të bukura dhe këngë melodike që ngjallin një vullkan emocionesh... Vallet temperamente bullgare, shpesh në ritme të pabarabarta, zënë një vend të  rëndësishëm në kartëvizitën e vendit tonë jashtë shtetit...

botuar më 20-11-29 5.25.PD

Pavarësia e Shqipërisë dhe përkrahja e popullit bullgar

Para 108 vitesh populli bullgar priti me mirëkuptim dhe gëzim shpalljen e Pavarësisë së Shqipërisë më 28 nëntor 1912. Dhe në të vërtetë, Bullgaria kudo, në Konferencën e Londrës, para qeverive të mëdha, nuk u kursye kurrë për të marrë anën e Shqipërisë..

botuar më 20-11-28 7.05.PD

Nëpër kalldrëmet e Bllagoevgradit – lagja e vjetër “Varosha”

Jo një ose dy qytete bullgare e kanë ruajtur të paprekur atmosferën e Rilindjes. Blagoevgrad është një prej tyre. Mjafton të ecësh në pjesën e tij të vjetër për të udhëtuar të paktën 150 vjet prapa në kohë. Lagja “Varosha” daton në shekullin e 18-të. Në..

botuar më 20-11-28 4.25.PD