Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Nxënës nga qyteti Shumen fituan një garë ndërkombëtare me një video për Bullgarinë

Foto: arkiv personal

Nxënës nga gjimnazi i gjuhëve të huaja në qytetin Shumen fituan çmimin për një video më të mirë në projektin ndërkombëtar “Village Corner”. Qëllimi i iniciativës është që të inkurajojë bashkëpunimin midis nxënësve nga shtetet e ndryshme, përmes së cilës të kontribuojë për zgjerimin e horizontit të tyre. Në grupin e skuadrës bullgare qenë dhe fqinjët tanë nga Rumania dhe Serbia, si dhe nxënës nga Lituania. Rregullorja parashikon që pjesëmarrësit të krijojnë video me një gjatësi deri më 7 minuta, në të cilat  të tregojnë 7 fakte interesante për atdheun e vet. Nxënësi i klasës së 10 Boris Ivanov zbuloi hollësi për videon e tyre të dalluar si më të mirë:

“Vendosëm të marrim shembull nga videot e bëra për vende të ndryshme, të transmetuara në National Geographic. Ato fillojnë me natyrën e një vendi të veçantë, kalojnë përmes kulturës së tij dhe në fund prezantojnë ushqime interesante.”

Që të mund të tregojnë më shumë nga bukuritë e qytetit të tyre të lindjes, Boris dhe bashkënxënësit e tij vendosin të filmojnë videon e tyre afër monumentit mbi qytet - kompleksi i madh memorial “Krijuesit e shtetit bullgar”. Shtatë elementet, me të cilat bullgarët e përshkruajnë atdheun e vet në video janë kosi, vaji i trëndafilit, shpella “Gryka e Djallit”, veshjet popullore, historia jonë, lojërat e kukerëve /të njerëzve të maskuar/ dhe buka tradicionale.

“Buka tradicionale përdoret në shumë nga festat tona tradicionale. Për bullgarin buka është jetë. Mësuam sesa thellë është i lidhur ushqimi me rrënjët dhe me kulturën tonë”, sqaron Boris.

Ai pohon se ka mësuar fakte të shumta interesante dhe për shtetet e tjera, të cilat kanë marrë pjesë në projekt, dhe shton se akoma nuk e di se cili është çmimi të cilin do ta fitojë skuadra e tij. Çmimi më i madh për të dhe për bashkënxënësit e tij është se mundën të tregojnë sesi edhe në këto kohëra të sprovave dhe pengesave, nxënësit vazhdojnë të zhvillohen dhe të pushtojnë maja të reja.

Përpiloi: Joan Kolev

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Më shumë nga rubrika

Si ndikon mësimi në distancë tek fëmijët bullgarë

Bota e sotme është e lidhur pazgjidhshmërisht me teknologjinë. Sot fëmijët kalojnë gjithnjë e më shumë kohë përpara pajisjes elektronike, pavarësisht nga fakti nëse e përdorin për arsim ose për dëfrim. Këtë e tregon dhe statistika për Bullgarinë, e cila..

botuar më 21-01-26 7.10.PD

Transmetimet e radios për fëmijët - një prodhim origjinal krijues me një traditë 90 vjeçare

Jo pak faqe nga historia e pasur e medias sonë më të vjetër elektronike në vend ruajnë informacione në lidhje me transmetimin e programeve të specializuara që synojnë audiencën e fëmijëve. Fillimi i tyre madje është përpara themelimit zyrtar të Radios..

botuar më 21-01-25 10.35.PD

Më 25 janar shënojmë Ditën e Radios Kombëtare Bullgare

Më 25 janar Radioja Kombëtare Bullgare /BNR/ shënon festën e vet. Në këtë ditë në vitin 1935, Kryeministri Penço Zllatev i dërgoi Mbretit Boris III Urdhëresën e Ligjit për Radion të cilën ai e nënshkroi. Kështu, transmetimi u bë pronë e shtetit...

rinovuar më 21-01-25 9.05.PD