Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Më 20 janar Kisha Ortodokse Bullgare respekton Patrikun Shenjtor Evtimij Tërnovoski

Foto: pravoslavieto

Më 20 janar Kisha Ortodokse Bullgare nderon Patrikun Bullgar Evtimij Tërnovski. I lindur në vitin 1327 Evtimij e kishte prejardhjen nga një fisi i njohur fisnik. Ai mori arsim të mirë laik, por kërkimet e tij shpirtërore e çuan në Manastirin Kilifarevski, ku rreth vitit 1350 u shugurua murg. Pas kësaj në vazhdim të 7 viteve ai jetonte në Stamboll dhe në Malin e Shenjtë.

Duke u kthyer në atdhe, Evtimij u vetmua në një shpellë jo larg qytetit Tërnovo ku themeloi Manastirin “Shën Trinia e Shenjtë”. Në vitin 1371 ai hodhi themelet e Shkollës Letrare të Tërnovos, e cila luajti rol të rëndësishëm në zhvillimin e letërsisë bullgare. Ai realizoi dhe një reformë të rëndësishme drejtshkrimore e cila kishte për qëllim të vendosë unitet në drejtshkrimin dhe gjuhën letrare.

Në vitin 1375 u zgjodh Patrik i Bullgarisë.


Më shumë nga rubrika

Dita e të Vdekurve

Ditën përpara Të Lidhurit e Mishit bullgarët ortodoksë nderojnë të vdekurit të tyre të dashur. Kjo është një nga ditët e veçanta që kisha ka caktuar për të kujtuar shpirtrat e të gjithë të vdekurve. Ato ditë gjithmon bien ditën e shtune duke ndjekur..

botuar më 21-03-06 10.33.PD

Armë unike nga periudha e Çlirimit të Bullgarisë prezantojnë në qytetin Pleven

Deri më 18 mars në Shtëpinë-Muze “Mbreti Çlirimtar Aleksandri i II” në qytetin Pleven mund të shikohet një ekspozitë kureshtare e cila i kushtohet 143 vjetorit nga Çlirimi i Bullgarisë. Në të janë prezantuar 14 eksponate nga fondi i Muzeut Rajonal..

botuar më 21-03-06 7.15.PD

140 vjet nga lindja e Todor Aleksandrov

Më 4 mars mbushen 140 vjet nga lindja e vojvodës Todor Aleksandrov. Revolucionari i lindur në Shtip konsiderohet figura e dytë më me ndikim në luftën maqedonase pas Goce Dellçevit . Që kur ishte nxënës 16-vjeçar në Shkup ai u përfshi në..

botuar më 21-03-04 12.12.MD