Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

150 vjet nga Tubimi i Parë Kishtar Popullor

Foto: arkiv

Më 23 shkurt shënojmë 150 vjetorin e Tubimit Kishtar Popullor thirrur në vitin 1871 në Kostandinopojë. 50 përfaqësues kuvendojnë në tubim me një përbërje të ndryshueshme. Ky lloj i parlamentit të parë bullgar hartoi dhe miratoi “Statutin për Drejtimin e Ekzarkisë Bullgare”, i cili rregullonte veprimtarinë e institucionit të parë gjithëpërfshirës kombëtar brenda Perandorisë Osmane.

Ekzarkia Bullgare zhvilloi institucionin kishtar dhe veprimtarinë arsimore në bashkitë bullgare në Mizia, Trakia dhe Maqedoni. Ndërsa aderimi i Dioqezave të Shkupit, Ohrit dhe Manastirit në Ekzarkinë u bë vullnetarisht, duke votuar në një plebishit të mbajtur nga autoritetet zyrtare dhe nën kontrollin e Patrikanës Ekumenike.


Më shumë nga rubrika

Sot janë Të Lidhurat e Mishit

Sot është dita e fundit në të cilën të krishterët ortodoksë vënë gjellë me mish në tryezën e tyre. Në kalendarin ortodok, Të Lidhurat e Mishit janë gjithmonë të Dielën - tetë javë para Pashkëve. Dita e ka marrë emrin nga darka tradicionale me gatime..

botuar më 21-03-07 10.17.PD

Dita e të Vdekurve

Ditën përpara Të Lidhurit e Mishit bullgarët ortodoksë nderojnë të vdekurit të tyre të dashur. Kjo është një nga ditët e veçanta që kisha ka caktuar për të kujtuar shpirtrat e të gjithë të vdekurve. Ato ditë gjithmon bien ditën e shtune duke ndjekur..

botuar më 21-03-06 10.33.PD

Armë unike nga periudha e Çlirimit të Bullgarisë prezantojnë në qytetin Pleven

Deri më 18 mars në Shtëpinë-Muze “Mbreti Çlirimtar Aleksandri i II” në qytetin Pleven mund të shikohet një ekspozitë kureshtare e cila i kushtohet 143 vjetorit nga Çlirimi i Bullgarisë. Në të janë prezantuar 14 eksponate nga fondi i Muzeut Rajonal..

botuar më 21-03-06 7.15.PD