Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Në pritje të Gjyshe Martës

Foto: BGNES

Në qoftë se shëtitni në rrugët e Sofjes dhe të çdo qyteti tjetër bullgar, do të shihni se gjithçka shkëlqen në të bardhë dhe të kuqe. Dhe kjo nuk është e rastësishme. Ditën e fundit të shkurtit të gjithë po nguten të zgjedhin verore /martenica/ - një amulet për shëndet, me të cilin bullgarët po zbukurohen ditën e parë të marsit që prej shekujsh.

Dita e fundit e muajit shkurt na jep një mundësi të fundit për të shtrembëruar fillin e bardhë dhe të kuq për të bërë një martenica për të afërmit dhe miqtë. Ne e bëjmë këtë duke menduar për shëndet, sukses dhe shpresë.

Dimka Dillkova, e cila ka ndërthurur dy tradita të lashta bullgare, duke bërë martenica me qëndisje bullgare, interpreton simbolikën e ngjyrave si më poshtë: "e kuqja dhe e bardha janë një simbol i femrës dhe mashkullit, i shëndetit, i këtyre gjërave të lashta njerëzore". Për teknikat e ndryshme në bërjen e këtij amaneti bullgar, lexoni në artikullin tonë "Pe i kuq për forcë dhe shëndet, pe i bardhë – për jetë të gjatë" nga koleksioni i Radio Bullgarisë.

Përpiloi: Elena Karkallanova

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva


Më shumë nga rubrika

Gjumi - porta drejt botëve të tjera

Sipas përfytyrimeve popullore gjatë kohës së gjumit, shpirti i njeriut ndahet nga trupi dhe udhëton drejt së panjohurës, kurse kujtimet nga këto udhëtime janë pikërisht ëndrrat. Pse nuk duhet të tronditim një person i cili fle, çfarë pengesash ka..

botuar më 21-04-17 6.15.PD

Tavolina e bullgarit në pritje të ringjalljes së besimit

Derisa për botën katolike Krishti u Ringjall, të krishterët ortodoks janë vetëm në mes të Kreshmëve të Mëdha, të cilët vazhdojnë deri më 2 maj sivjet. Refuzimi i ushqimit dhe abstenimi nga produkte të caktuara është një pjesë nga historia dhe feja e..

botuar më 21-04-11 6.35.PD

Muzeu i cili ruan "pasionet" e revolucionarëve bullgarë

A mundet që një burg të mbajë frymën e shpresës, çmimin për lirinë e të tjerëve dhe historinë, e cila është një pjesë prej nesh? Përgjigja është kategorikisht “Po”, kur flasim për Burgun-muze në qytetin Veliko Tërnovo. Ai është i vetmi burg..

botuar më 21-04-10 6.50.PD