Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Një ekspozitë digjitale në qytetin Ruse prezanton dokumente shumë pak të njohura për jetën dhe veprimtarinë e Rakovskit

Takimi i Georgji Rakovskit me Tiho dhe Tonka Obretenovi në qytetin Ruse
Foto: ruse.bg

Në lidhje me 200 vjetorin nga lindja e Georgi Rakovskit, ekspozita online në qytetin Ruse prezanton dokumente shumë pak të njohura për jetën dhe veprimtarinë e revolucionarit.

Administrata e rrethit në qytetin e Danubit specifikon se ekspozita, e vendosur në sajtin e saj, përfshin 8 dokumente dhe një pikturë nga fondet e Muzeut Regjional Historik dhe nga Arkivi i Shtetit në qytet.

Janë paraqitur dhe tre letra të Rakovskit, në njërën prej të cilave ai  u bën thirrje bullgarëve të qëndrojnë të bashkuar në kundërshtimin e tyre ndaj Patrikanës së Kostandinopojës.

Mes 26 imazheve të prezantuara është dhe shpata e revolucionarit, e gjetur në Novo Sello rreth qytetit Ruse gjatë vitit 1955. Shpata ruhet në Muzeun Regjional Historik në qytetin Ruse.

Përpiloi: Darina Grigorova

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Më shumë nga rubrika

Vullnetarë nga e gjithë bota do të marrin pjesë në projektin e fundit të Kristos

Sot (17.05) fillon regjistrimi për pjesëmarrje në projektin e fundit të Kristos /Christo/ dhe Jeanne-Claude "Harku i Triumfit, i veshur". Ata që dëshirojnë të bashkohen në paketimin e një prej simboleve të Parisit mund të aplikojnë përmes faqes së..

botuar më 21-05-17 1.45.MD

Digjitalizimi i trashëgimisë bullgare të filmave mbështetet në fondet e Planit të Rimëkëmbjes

Një nga projektet më të mëdha filmike të realizuara në vendin tonë është padyshim trilogjia “Khan Asparuh”. Ekipi, aktorët dhe personeli tjetër angazhuar në xhirimin e filmimit gjatë vitit 1980 kanë numëruar mbi 100 000 veta. Eposi historik nën..

botuar më 21-05-17 7.15.PD

Romani bullgar “Fizika e trishtimit” tashmë do të mësohet në Universitetin e Varshavës

“Është një ndjenjë e jashtëzakonshme të gjesh romanin “Fizika e trishtimit” pranë pikërisht këtyre 15 veprave të paharrueshme të përfshira në kursin “Letërsia Botërore Bashkëkohore” në Universitetin e Varshavës.” Çdo një prej tyre është nga librat..

botuar më 21-05-16 8.05.PD