Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

E Enjtja e Madhe, dita e katërt e Javës së Madhe

Darka e Fundit nga Mërkviçka
Foto: Diana Cankova

Sot është E Enjtja e Madhe, dita e katërt e Javës së Madhe. Kjo ditë lidhet me Darkën e Fundit në të cilën u vendos fshehtësia e Kungimit të Shenjtë. Përderisa apostujt po hanin Krishti e mori bukën, e bekoi, e theu, ua shpërndau dishepujve të Tij dhe tha: “Merrni, hani, ky është trupi im!” Pastaj ai ngriti gotën e falënderoi, ua dha atyre dhe të gjithë pinë prej saj. Atëherë ai u tha: “Ky është gjaku im i Dhiatës së Re, i cili është derdhur për ju dhe për shumë veta për faljen e mëkateve.”

E Enjtja e Madhe është dita më e rëndësishme e Javës së Madhe. Ajo simbolizon fillimin e përgatitjes për Pashkët.

Gjatë ditëve të Javës së Madhe, Kisha iu drejtohet besimtarëve të bëhen të vetëdijshëm ndaj vuajtjeve të Shpëtimtarit, të përjetojnë të gjithë atë, të cilën Biri i Zotit e ka duruar për Njerëzimin. Ungjijtë e Apostujve që lexohen në shërbesat fetare na ndihmojnë të përjetojmë këto ngjarje të përmbushura me shumë simbolikë. Jesu Krishti është fytyra e dytë e Trinisë së Shenjtë Ai erdhi ndër njerëzit i udhëhequr vetëm nga dashuria ndaj fisit njerëzor.


Më shumë nga rubrika

118 vjet nga fillimi i Kryengritjes së Ilindenit

Me ngjarje të shumta në Plovdiv, Ruse, Haskovo dhe Bllagoevgrad Bullgaria nderon sakrificën e heronjve të Kryengritjes së Ilindenit. Më 2 gusht 2021 (sipas kalendarit të vjetër, sipas stilit të ri kjo është data 20 korrik) shënohen 118 vjet nga..

botuar më 21-08-02 1.19.MD

Herakleja Sintika po vazhdon të zbulojë pasuritë e veta të lashta

Që nga fillimi i stinës së re arkeologjike, e cila ka filluar më 1 qershor, arkeologët u ndeshën me një mori artefaktesh të vlefshme, derisa kanë studiuar qytetin e lashtë Herakleja Sintika , të vendosur në rajonin e vendbanimit Rupite. Midis tyre është..

botuar më 21-07-31 9.05.PD

Të krishterët nderojnë Shtatë Shenjtorët dhe Shën Pantalejmonin

Më 27 korrik Kisha Ortodokse Bullgare nderon shëruesin Shën Pantelejmonin dhe veprën e Shtatë Shenjtorëve , dishepujt e apostujve Shenjtorët Kiril dhe Metodi - Klementi , Naum, Sava, Gorazd dhe Angelari. Tradicionalisht, kisha nderon..

botuar më 21-07-27 10.57.PD