Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

370 vjet nga shtypja e librit të parë bullgar

Foto: arkiv

Më 6 maj mbushen 370 vjet nga botimi i librit të parë të shtypur bullgar – përmbledhjes me lutje “Abagar”.
Libri përbëhet nga pesë fletë të mëdha në formën e rrotullave, në anën e përparme të të cilave janë të shtypura lutje të shkurtra apokrife. Fletët janë 44.5 centimetra të gjera dhe 33.5 centimetra të gjata. Letra është italiane, e hollë, por e ashpër. Në pjesën e poshtme fletët numërohen me shkronja cirilike. Në secilën fletë teksti është i shtypur në katër kolona të ngushta, secila prej të cilave është e rrethuar nga një kornizë zbukurimesh, kështu që nëse kolonat priten dhe rregullohen në mënyrë të njëpasnjëshme për të marrë një shirit të gjatë rreth 5 metra dhe 80 centimetra. Kjo lejon që koleksioni të ketë formë si rrotull dhe të vishet si amulet.

Libri u shtyp në Romë më 6 maj të vitit 1651 nga Peshkopi Katolik Bullgar Filip Stanisllavov. E vetmja kopje e mbijetuar është në Bibliotekën e Bolonjës.

Më shumë për këtë libër mund të lexoni në botimin e Radio Bullgarisë: “Prof. Georgi Eldërov dhe pasuritë e së kaluarës”.

Më shumë nga rubrika

Arra në këngët popullore dhe praktikat magjike

Arra është ndër llojet më të përhapura të pemëve në Ballkan, rritet mirë në vendet e tjera në Evropë, Azi, Amerikën Veriore dhe Jugore, etj. Në Bullgari, që në fillim të pranverës, këto pemë gjetherënëse shpejt ngarkohen me fruta të vogla jeshile...

botuar më 21-06-13 6.25.PD

Fshati i vjetër Dobërsko fsheh befasime edhe për turistët që tashmë kanë ardhur këtu

Të gjithë ata që kanë vizituar një herë fshatin Dobërsko në Bullgarinë Jugperëndimore premtojnë të kthehen përsëri, sepse kurrë nuk ka kohë të mjaftueshme për të shkuar përreth dhe për të admiruar të gjitha pamjet e fshehura këtu. Turistët..

botuar më 21-06-12 6.25.PD

Këngë për Botevin

Revolucionar, poet, gazetar, botues, gjatë jetës së vet të shkurtër Hristo Botev krijoi rreth 20 vjershash. Megjithëqë krijimtaria e tij nuk është e madhe për nga vëllimi edhe më sot ajo konsiderohet një majë në letërsinë bullgare. Emocionuese dhe..

botuar më 21-06-02 6.05.PD