Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Histori të llojllojshme ruan folklori bullgar për erën

Foto: sliveninfo.bg

Sipas një besimi të lashtë popullor, të gjitha erërat lindin në prag të Krishtlindjes dhe pagëzohen Ditën e Bekimit të Ujit (në janar). Në folklorin bullgar, erërat kanë emra të ndryshëm, në varësi të drejtimit nga ku vijnë – Juzhnjak, që fryn nga Jugu, Severnjak që fryn nga Veriu, etj. Ekzistojnë edhe erëra “të poshtme” që vërtiten nën tokë dhe ato “të sipërme”, që lëvizen lart mbi retë. Ndonjëherë erërat debatojnë me njëri-tjetrin. Kështu dikur Era e Veriut ftoi të gjitha erërat në pallatin e saj të akullt. Era e Jugut refuzoi të shkojë sepse dinte forcën e vetë dhe nuk deshi të shkrijë gjithçka përreth. Por erërat e tjera ishin tepër këmbëngulëse dhe gjithsesi ajo shkoi. Sidoqoftë ajo nuk mund të përmbahej dhe nxori ajrin e ngrohtë. Vëllai i tij Verior u zemërua dhe e goditi. Për njeriun mendjelehtë tek ne thonë “Ka vetëm erë në kokën e tij”.

Çfarë histori dhe proverba të tjera për erërat ka populli ynë do të mësoni nga botimi Fryje moj erë” – përfytyrimet popullore për erënnga koleksioni i Radio Bullgarisë.

Përpilues: Allbena Bezovska

Përgatiti në shqip: Svetllana Dimitrova

Më shumë nga rubrika

Arra në këngët popullore dhe praktikat magjike

Arra është ndër llojet më të përhapura të pemëve në Ballkan, rritet mirë në vendet e tjera në Evropë, Azi, Amerikën Veriore dhe Jugore, etj. Në Bullgari, që në fillim të pranverës, këto pemë gjetherënëse shpejt ngarkohen me fruta të vogla jeshile...

botuar më 21-06-13 6.25.PD

Fshati i vjetër Dobërsko fsheh befasime edhe për turistët që tashmë kanë ardhur këtu

Të gjithë ata që kanë vizituar një herë fshatin Dobërsko në Bullgarinë Jugperëndimore premtojnë të kthehen përsëri, sepse kurrë nuk ka kohë të mjaftueshme për të shkuar përreth dhe për të admiruar të gjitha pamjet e fshehura këtu. Turistët..

botuar më 21-06-12 6.25.PD

Këngë për Botevin

Revolucionar, poet, gazetar, botues, gjatë jetës së vet të shkurtër Hristo Botev krijoi rreth 20 vjershash. Megjithëqë krijimtaria e tij nuk është e madhe për nga vëllimi edhe më sot ajo konsiderohet një majë në letërsinë bullgare. Emocionuese dhe..

botuar më 21-06-02 6.05.PD