Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Në vigjilje të 24 majit

Një koncert me kauzë bashkon artistë bullgarë nga tetë shtete

"Fluturimi i kulturës bullgare nëpër botë" do të mbledhë talente muzikore bullgare nga disa shtete. Ngjarja është planifikuar për 23 majin në orën 6 pasdite, kohë bullgare, në prag të festës më të dashur nga bullgarët - Dita e Vëllezërve të Shenjtë Kirill dhe Metodij, e alfabetit dhe e kulturës bullgare dhe e letërsisë sllave.

"Më 24 maj ne festojmë bukurinë e gjuhës sonë dhe fluturimin e kulturës amtare në të gjithë botën. Sot bota është lehtësisht e arritshme, botëkuptimi njerëzor është i gjerë dhe prania jonë në botë na jep mundësinë të jemi një lloj ambasadorësh të gjuhës dhe kulturës bullgare ", thanë organizatorët e aktivitetit.  Kjo është arsyeja se pse ata kanë ftuar në programin e festave "si bullgarë të talentuar, kështu dhe njerëz që kujdesen për ruajtjen dhe përhapjen e famës se folklorit, teatrit, poezisë dhe prozës sonë në tërë botën".

Kallojan Bukovski

Me interpretime dhe mesazhe muzikore do të përfshihen dhe muzikanti, aktori dhe këngëtari i njohur bullgar Dobrin Vekillov-Doni, saksofonisti Vlladimir Kërparov nga Gjermania, Kristina Zheçkova – bullgare besarabe, e lindur në Ukrainë, harpistja Cvetelina Likova dhe të tjerë. Kallojan Bukovski nga Londra na tregoi më shumë për kauzën që i bashkon:

"Ngjarja zgjat dy javë, në kuadrin e të cilave do të jetë aktive edhe fushata bamirëse që po mbështesim. Kauza është e Fondacionit “Së bashku në klasë”, e cila synon të krijojë një metodologji arsimore falas për fëmijët dygjuhësh. Këtu përfshihen si fëmijët në Bullgari, gjuha amtare e të cilëve nuk është bullgarishtja, ashtu dhe fëmijët bullgarë jashtë vendit që rriten në një mjedis ku flitet në gjuhë të huaj. Duke pasur parasysh se ka mbi 2 milion bullgarë në mbarë botën - emigrantë ose pjesë e komuniteteve historike, unë mendoj se këto instrumente arsimore që mund të përshtaten me mjedisin përkatës kulturor dhe arsimor do të përhapen gjithnjë e më shumë".

Projekti i fondacionit "Së bashku në klasë" realizohet në bazën e një tjetri, zbatuar në kuadër të programit Erasmus + i cili synon krijimin e materialeve në ndihmë të mësimit ë gjuhës bullgare në klasën e parë. Qëllimi i kësaj fushate bamirëse është që të bashkëpunojë në përgatitjen e materialeve që mbështesin arsimin e klasës së dytë. Ato do të përfshijnë një sistem lojërash gjuhësore, të kombinuara me udhëzime të hollësishme për zbatimin e tyre, të ilustruara mjaftueshëm dhe me materiale shtesë audio dhe video.

Për ta mbështetur këtë kauzë, koncerti "Fluturimi i kulturës bullgare nëpër botë" do të përfshijë bullgarë nga 12 qytete në 8 vende të tre kontinenteve, vuri në dukje organizatori Kallojan Bukovski. Ai vetë punon si analist në sektorin financiar, por kjo nuk e ndalon për të zhvilluar një veprimtari aktive shoqërore. Si drejtor i një platforme për artin dhe shkencën për bullgarët në territorin e Britanisë së Madhe - "Bullgarët e kohës së re", ai organizoi shumë ngjarje që synonin bashkimin e komunitetit bullgar në Mbretërinë e Bashkuar.

Ne meritojmë të kemi disa ditë në vit për të kujtuar se sa të vlefshëm jemi për botën," tha Kallojan Bukovski me rastin e Ditës së Vëllezërve të Shenjtë Kirill dhe Metodij - 24 maj, një festë unike e cila nderon arsimin, kulturën dhe shkrimin sllav .

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva

Foto: bgnovovreme.com


Më shumë nga rubrika

Pjesëmarrësit në Shkollën e parë Verore në Gjuhën Bullgare në Universitetin e Tiranës morën certifikatat e tyre

Më 23 korrik 2021 Ambasadori bullgar në Shqipëri Momçill Rajçevski u dorëzoi certifikata pjesëmarrësve në Shkollën e parë Verore në Gjuhën Bullgare në Universitetin e Tiranës. Ambasadori Rajçevski theksoi Programin që po përgatitet nga të dyja vendet..

botuar më 21-07-26 8.06.MD
Rajna Kabaivanska dhe Aleksandra Mihajllova

Një grua bullgare fitoi një vend në Akademinë e Teatrit të Operës “La Scala” në Milano

Të nisesh nëpër gjurmët e mësuesit tënd - pikërisht këtë po e bën sopranoja Aleksandra Mihajllova me suksesin e saj të fundit në konkursin për këngëtarë të rinj të operës “La Scala” - në Milano. Nxënësja e primas së madhe të operës Rajna..

botuar më 21-07-25 7.35.PD

Lajmet aktuale për Teatrin e Kukullave në Bullgari në anglisht dhe frëngjisht

Një histori e mbyllur në traditë dhe novitete! Kështu mund të përcaktojmë numrin e ri të revistës së vetme për teatër të kukullave në Bullgari “KuklArt” Magazine. Botimi del njëherë në vit dhe për herë të parë në historinë e vet 14 vjeçare është..

botuar më 21-07-20 11.10.PD