Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Qeveria po ringjall bizneset me garanci qeveritare për kredi të shpejta

Foto: BGNES

Vendi po përjeton një tranzicion të qetë nga mbyllja ekonomike te ringjallja dhe rimëkëmbja. Kjo konfirmohet edhe nga niveli i papunësisë i cili te 2 qershori është 5.65 për qind. Krahasuar me një vit më parë rënia është 37 për qind, njoftoi Ministri i përkohshëm i Çështjeve Sociale Gëllëb Donev.

Zbatimi i masës 60/40 për të stimuluar punësimin do të vazhdojë për dy muaj të tjerë. Deri më tani, më shumë se 700 milion euro janë shpenzuar për të. “Masa të reja vazhdojnë të zhvillohen deri në fund të vitit, në mënyrë që punëdhënësit bullgarë të ndjejnë një mbështetje solide nga shteti dhe të jenë në një nivel konkurrues me punëdhënësit nga vendet anëtare të BE”, shtoi ministri.

Bizneset e vogla dhe të mesme do të kenë mundësinë për rimëkëmbje të shpejtë dhe qasje në kapitalin qarkullues, njoftoi Ministri i përkohshëm i Ekonomisë Kirill Petkov. Me një fond prej 1.25 miliardë euro, shteti do të garantojë para bankave tregtare hua për biznesin të lëshohen që do të jepen pa kolateral.  “Kjo do të thotë që brenda 10 ditëve mund të aplikoni, vetëm nëse jeni një biznes i vërtetë me dokumente për 3 vitet e fundit, për të qenë në gjendje të merrni deri në 80 për qind të të ardhurave tuaja”, theksoi Petkov. Ministri e caktoi afatin 10-ditor të aplikimit si të paprecedent. Kreditë do të kenë një periudhë ripagimi deri në 7 vjet. Personat e vetë-siguruar do të jenë gjithashtu në gjendje të përfitojnë nga instrumenti i kredisë.


Më shumë nga rubrika

Sofja akumulon pothuajse 1/3 prej parave të BE -së

Bullgaria ka përdorur më shumë se 7 miliardë euro nga buxheti i BE -së. Shuma përfshin të gjitha mjetet e paguara në kuadrin e fondeve të ndryshme të BE-së, pasi Bullgaria u bë anëtare e bashkësisë. Dobriç, Svilengrad, Kostinbrod, Primorsko,..

botuar më 21-07-30 12.31.MD

Në Bullgari filloi ndërtimi i një uzine të madhe për biçikleta elektrike

Ndërtimi i një fabrike të re për biçikleta elektrike dhe automjete të tjera elektrike me dy rrota filloi afër Plovdiv. Investimi është planifikuar të kalojë 60 milion euro dhe të krijojë 1000 vende të reja të punës. Pritjet janë që vendi të..

botuar më 21-07-28 2.37.MD

Gjatë 5 viteve të fundit eksporti bullgar është rritur me 20%

Në vitin 2020 Bullgaria ka eksportuar mallra me vlerë 31.8 miliardë dollarë. Kjo është një rënie prej 4.4% krahasuar me 2019-ën, kur para pandemisë eksporti ka qenë 33.4 miliardë dollarë. Vendi ngjitet në pozicionin e 58-të midis të gjithë..

botuar më 21-07-27 5.50.MD