Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Shkencëtarët nga Akademia Bullgare e Shkencave janë duke punuar mbi një alternativë premtuese për përdorimin e qëndrueshëm të energjisë

Foto: bas.bg

Përmbytjet e mëdha në Gjermani ditët e fundit janë një nga shembujt më të mirë për pasojat nga ngrohja globale dhe ndryshimi në klimë në një përpjesëtim botëror. Një metodë bazë  për përballimin e problemit është kalimi drejt lëndëve me emisione zero, të cilat nuk lëshojnë dyoksid karboni dhe janë në miqësi me mjedisin. Hidrogjeni është një transportues i tillë i energjisë, i cili është dhe mes alternativave më premtuese për ruajtjen e energjisë.

Pikërisht në këtë drejtim shkencëtarë nga Instituti i Elektrokimisë dhe Sistemeve të Energjisë pranë Akademisë Bullgare të Shkencave po përpunojnë metoda të reja për prodhimin e hidrogjenit, përmes të cilave të evitojnë ndryshimin progresiv të klimës. Drejtuese e projektit është doktoresha e re Elica Petkuçeva, e cila është finaliste dhe në programin “Personalitetet e reja më të spikatura të Bullgarisë 2020”.

Sipas saj një inovacion i tillë mund të çojë deri në një pakësim të konsiderueshëm të prodhimit të përgjithshëm të energjisë nga lëndët djegëse fosile. Qëllimi konkret është optimizimi i përbërjes dhe i strukturës së  katalizatorëve të përdorur për prodhimin e hidrogjenit, përmes rritjes së efikasitetit energjetik dhe uljes së çmimit të elektrodave që rezultojnë. “Shpresojmë në suksesin e projektit dhe në kontributin e madh, të cilin ai mund ta fitojë”, komenton doktoresha Elica Petkuçeva.  

Përpiloi: Vesella Krësteva

Përgatiti në shqip: Nataniela Vasileva

Më shumë nga rubrika

Procedura për lëshimin e certifikatave të shtetësisë bullgare është përshpejtuar

Për tre muajt e verës gjatë qeverisjes së kabinetit teknik u shërbyen 7600 persona, të cilët morën certifikatat e tyre për shtetësinë e fituar bullgare. Ndërsa për gjithë vitin 2020 certifikatat e lëshuara ishin 5500. Këtë e tregoi si një sukses të..

botuar më 21-09-21 1.27.MD

Bullgarët në mbarë botën mbështesin kauza bamirëse për të ndihmuar bashkatdhetarët në vendin tonë

Aftësia ose vetëm dëshira të ndihmosh dikë të bënë të ndihesh i rëndësishëm. Por, jo në atë “kuptim televiziv” sa përpara kamerave, siç thuhet, por në shpirtin dhe në zemrën tënde. Altruizmi është një vendim i thellë personal dhe me siguri nuk..

botuar më 21-09-21 1.06.MD

Viti i ri shkollor filloi dhe nëpër shkollat bullgare nëpër botë

Mbi 20 000 nxënës do të mësojnë gjatë vitit të ri shkollor në shkollat bullgare të së dielës jashtë vendit. Viti i ri shkollor u hap në mënyrë festive në respektim të të gjitha masave kundër epidemike, të shpallura në nivel lokal. Një nga 245..

botuar më 21-09-20 1.15.MD