Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

Studentët bullgarë me origjinë shqiptare mund të mësojnë me bursa në Shqipëri

Foto: ЕPA/BGNES

Ambasada e Republikës së Shqipërisë në Bullgari informon se me vendim nr. 447, datë 22.07.2021, Këshilli i Ministrave ka vendosur dhënien e 2 bursave studimi për vitin akademik 2021-2022 për studentët bullgarë me origjinë shqiptare. Bursa e studimit përfshin mbulim financiar për tarifën e studimeve, mësimin e gjuhës shqipe në vitin e parë të studimeve si dhe shpenzimet e akomodimit dhe ushqimit për kohëzgjatjen e vitit akademik.

Kriteret për përfitimin e bursës nga studenti janë:

1. të ketë mbaruar arsimin e mesëm me një mesatare të përgjithshme mbi 8 (tetë) ose të barasvlefshme me të; 2. të mos jetë i diplomuar në ciklin e plotë të studimeve universitare dhe të ketë vërtetim nga universiteti për këtë fakt; 3. të jetë student nga komuniteti shqiptar i diasporës dhe që jeton në Bullgari; 4. të jetë student në një nga fushat prioritare të studimit, të përcaktuara në marrëveshje; 5. të jetë pranuar nga një institucion i akredituar i arsimit të lartë në Shqipëri; 6. të ketë një plan pune dhe aktivitetesh kërkimore apo akademike për periudhën e studimeve në Shqipëri.

Dokumentacioni i studentit duhet të jetë i legalizuar dhe i përkthyer në gjuhën shqipe nga një përkthyes i licensuar.

Fushat prioritare të studimit janë:

A) Shkencat shoqërore: 1.Psikologji; 2. Ekonomi dhe biznes; 3. Sociologji; 4. Ligj/Drejtësi; 5. Shkenca politike; 6. Gjeografi; 7. Media dhe komunikim; 8. Shkenca të tjera sociale. B) Shkenca humanitare dhe arte: 1. Histori; 2. Arkeologji; 3. Gjuhë; 4. Letërsi; 5. Arte; 6. Shkenca të tjera humane

Dokumentat e nevojshëm për aplikim: 1. CV; 2. Kopje e pasaportës; 3. Vërtetim studenti (përkthyer në gjuhën shqipe); 4. Listë notash; 5. Letër motivimi.

Për informacione të mëtejshme rreth kritereve dhe kushteve të aplikimit:

🔗http://akd.gov.al/wp-content/uploads/2021/07/AKD.pdf?fbclid=IwAR11kkAYMLXeBw-BuVTA6OwW2pU5eoB_Yx9-uc_gbQJBThaV2CKOfMjTbNk

🔗akd.gov.al/wp-content/uploads/2020/09/MARRËVESHJE-BASHKËPUNIMI-NDËRMJET-AGJENCISË-KOMBËTARE-TË-DIASPORËS-DHE-AGJENCISË-SË-SIGURIMIT-TË-CILËSISË-NË-ARSIMIN-E-LARTË.pdf?fbclid=IwAR2upwBx_yc_phpgA1wzd43w1su5tRkxDo0Zsaxtw605dh7pfdGhroc-ZJw

🔗http://akd.gov.al/wp-content/uploads/2021/07/Manua-per-bursat-1.pdf?fbclid=IwAR2to_IG7kHy6-2rniflA1SEtMtHgiZ6LWjxKG4QijgRLFZzZGiUqjaI5OM

Më shumë nga rubrika

Viti i ri shkollor filloi dhe nëpër shkollat bullgare nëpër botë

Mbi 20 000 nxënës do të mësojnë gjatë vitit të ri shkollor në shkollat bullgare të së dielës jashtë vendit. Viti i ri shkollor u hap në mënyrë festive në respektim të të gjitha masave kundër epidemike, të shpallura në nivel lokal. Një nga 245..

botuar më 21-09-20 1.15.MD
Violeta Ivanova

Sindikatat duan një rritje prej 17% të pagës minimale

Paga minimale të bëhet 388 euro nga 1 janari 2022. Për këtë këmbëngul sindikata më e madhe në Bullgari Konfederata e Sindikatave të Pavarura (KNSB). Rritja në krahasim me 332 eurot aktuale është 17%. Kjo është mënyra e vetme për t'iu përgjigjur..

botuar më 21-09-20 12.26.MD

Shkenca bullgare ka një përfitim të rëndësishëm – anijen “Shenjtorët Kirill dhe Metodij”

Ideja e Bullgarisë për të pasur një anije kërkimor-shkencore për të lundruar në Oqeanin Botëror dhe mbi të gjitha në Antarktidë është shumë e vjetër, që përpara 30-40 vjetëve. Me përpjekjet e studiuesve bullgarë në Antarktidë, Instituti Bullgar i..

botuar më 21-09-20 7.15.PD