Radioja Kombëtare Bullgare © 2021 Të gjitha të drejtat janë të rezervuara

A po pakësohen shanset për të formuar një qeveri me mbështetjen e "partive të protestës"?

Sllavi Trifonov është i bindur se nga “Bullgaria Demokratike” po kërkojnë poste në kabinet

Foto: BGNES

Një person pa përvojë në politikë, por me përvojë në biznesin privat. Kështu më shkurtimisht mund të përshkruhet kandidati për Kryeministër Pllamen Nikollov, i shpallur nga "Ka një popull të tillë" (ITN). Partia që fitoi zgjedhjet e parakohshme parlamentare më 11 korrik përsëri i mbeti besnike stilit të saj, duke e befasuar për herë të radhës shoqërinë. Kandidatura e shpallur e avokatit Petër Iliev pritej të konfirmohej për njërën nga tre pozicionet më të rëndësishme në vend. Mirëpo, tani për tani stafi i Këshillit të Ministrave po vazhdon të jetë një enigmë. Partia ITN ripohoi gatishmërinë e saj për të mbajtur përgjegjësi direkte politike për qeverisjen e vendit. Sidoqoftë, sjellja e tyre deri më tani tregon mungesë përvoje të mjaftueshme politike.

"Heshtja e tepërt gjithmonë lind mosbesim," komentoi para BNR-së politologu Todor Gallunov. - Për më tepër, jeta politike bullgare ka vuajtur gjithmonë nga mungesa e publicitetit të mjaftueshëm nga ana e politikanëve. Unë mendoj se kandidaturat për kryeministrin dhe ministrat e vendit duhej të diskutoheshin shumë më herët. Në shumë prej vendeve ku ka demokraci të vërteta, partitë shpallin emrat e kryeministrave të tyre gjatë fushatës zgjedhore," tha politologu. Sipas tij, "bisedimet për një qeveri kanë ngecur dhe çfarëdo qeverie të formohet do të ketë mosbesim të madh mes palëve".

Ndërkohë, shanset për të formuar një kabinet të ITN me mbështetjen e "Bullgarisë Demokratike" po bëhen më të vogla, pas akuzave të bëra nga kryetari i partisë Sllavi Trifonov ndaj tyre. Sipas drejtuesit të ITN, ata po kërkojnë poste në qeveri dhe konsiderohen si më të rëndësishëm, sesa sovrani u ka caktuar atyre. Më parë, bashkëkryetari i "Bullgarisë Demokratike" , Hristo Ivanov, konfirmoi se koalicioni është gati të votojë "për" qeverinë e re, por me disa kushte:

“Ne jemi gati të japim mbështetje, por për një qeveri të fortë reformiste që mund të transformojë Bullgarinë. Kjo do të thotë një program shumë të qartë, për të cilin jemi të bindur se përkrahet nga një ekip i mirë që mund ta zbatojë atë. Është me rëndësi gjithashtu që ky ekip të ketë një udhëheqës të cilit të mund t’i besohet që nga dita e pare."

Politologu Përvan Simeonov shpjegoi se ne ende nuk jemi të qartë se çfarë kryeministri do të jetë Pllamen Nikollov, por vuri në dukje se të ashtuquajturat “parti të protestës” kanë vendosur kërkesa shumë të larta ndaj personit që është i denjë të udhëheqë vendin:

"Duke demonstruar xhelozi të dukshme ndaj disa ministrave, të cilët i konsiderojnë si ministra të veta, përfaqësuesit e “Bullgarisë Demokratike” e rritin edhe më shumë tensionin mes ITN, të cilët siç duket nuk disponojnë përvojën e mjaftueshme. Ka pak të ngjarë që në Bullgari të ekzistojë një person kaq i pastër, i cili të mund t’u përgjigjet të gjitha kërkesave të protestës. Protesta ra viktimë e ambicies së saj të bukur, " tha politologu.

Nga “Ngrihu.BG. Ne po vijmë!" gjithashtu po duken të rezervuar për mbështetjen e mundshme për kabinetin “Nikollov".

"Ne nuk duam zgjedhje të parakohshme, por një qeveri serioze dhe të qëndrueshme që është në gjendje të përmbushë angazhimet e saj – ishte kategorike nënkryetarja e Kuvendit Popullor Tatjana Donçeva.

Pritet që "Ka një popull të tillë" t’u prezantojë projekt-kabinetin e tij drejtuesve të BSP, "Bullgaria Demokratike" dhe "Ngrhu BG! Ne po vijmë!". Tre forcat politike do të ftohen në një takim, u bë e qartë në një letër nga kryetari i grupit të tyre parlamentar, Toshko Jordanov, drejtuar mediave sot.


Përpiloi: Joan Kolev

Përgatiti në shqip: Vesella Mançeva


Më shumë nga rubrika

Ngjarjet me adresë ballkanike

Tension në kufirin midis Serbisë dhe Kosovës Për shkak të vendimit të Prishtinës për të detyruar shoferët me targa serbe të vendosin targa të përkohshme të Kosovës kur hyjnë në vend, lindi një tension nëpër pikat kufitare midis..

botuar më 21-09-24 1.37.MD

Mbështetja për "Po e vazhdojmë ndryshimin" do të vijë nga zgjedhës të ndryshëm ideologjikisht

Formacioni i ri politik rreth ish-ministrave të financave dhe të ekonomisë në qeverinë e dytë teknike të Rumen Radev it deklaroi dëshirën e vet të jetë një nga faktorët në përbërjen e ardhshme të Kuvendit Popullor.   Dëshira e tyre për të vazhduar..

botuar më 21-09-20 2.45.MD

Ngjarjet me adresë ballkanike

Në Bruksel ka rezerva ndaj iniciativës regjionale “Ballkan të Hapur” Administrata e Brukselit vlerëson negativisht nismën për “një mini Shengen” ose “Ballkan të Hapur” të liderëve të Maqedonisë, Serbisë dhe Shqipërisë dhe mendon, se ajo..

botuar më 21-09-17 2.33.MD